Kikerült a Huawei laptopja a Microsoft Store-ból

 

Amerikai lapinformációk szerint a hétvégén kikerült a Huawei Matebook X Pro a Microsoft Store kínálatából, és már csak a készlet erejéig érhető el. Újabb amerikai cég szüntetheti be kapcsolatát a kínai céggel.

Orosz sajtóforrások még hétfőn arról számoltak be, hogy bizonyos területeken a Microsoft is felmondja együttműködését a kínai távközlési óriással.  Ez gondot okozna a Windows-alapú laptopokon és a Huawei Cloud fejlesztése is leállhat. A Huawei ugyanis táblagépek és telefonok mellett laptopokat is gyárt, amiken Windows operációs rendszer fut.

A Kommersant információ szerint a Microsoft orosz irodája, a többi leánycéghez hasonlóan, azt az utasítást kapta, hogy minden Huawei-jel folytatott ügyletet és kommunikációt a jövőben a redmonti központ veszi kézbe.

A The Verge információ szerint megszűnik a Huawei Matebook X Pro árusítása, valamint a Huawei termékek Windows frissítései is elérhetetlenné válhatnak a jövőben.

A Microsoft internetes oldalán már nem érhető el a Matebook, pedig a lap szerint kategóriájában az egyik legjobbnak számít. Az amerikai szoftvergyártó még nem adott ki hivatalos közleményt.

Az előzmények

A kereskedelmi háborúban Kína és az Egyesült Államok közötti ellentétek tovább éleződtek, miután az amerikai kormányzat súlyos szankciókkal sújtotta a kínai telekommunikációs óriásvállalatot.

Május 15-én Donald Trump szükségállapotot hirdetett, hogy megvédje az amerikai számítógépes hálózatokat a külföldi ellenségektől.

A rendelet  gyakorlatilag megtiltja, hogy az amerikai cégek olyan külföldi távközlési vállalatokkal működjenek együtt, amelyek az amerikai hatóságok szerint veszélyt jelentenek az USA-ra. Washington szerint a kínaiak kémkedésre használják a Huaweit, de ezt mind a cég, mind a kínai vezetők cáfolják.

A korlátozás az Amerikával szövetséges államok cégeit is visszatarthatja a Huawei-jel kötött üzletektől.

Május 16-án a Google közölte, hogy felfüggeszti együttműködését a Huawei-jel. A Huawei telefonok új generációja már a Google alkalmazások nélkül fut majd, így a Gmail, a Google Play vagy a térképszolgáltatás már nem  lesz elérhető.

Az amerikai óriáscég bejelentése után a chipgyártók is sorra mondták fel együttműködésüket a kínai óriáscéggel. Az Intel és a Qualcomm után az ARM is beállt a sorba. Utóbbi, brit cég szállítja a chipeket a Huawei mobiltelefonokhoz, amely így még nehezebb helyzetbe került.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden bejelentette, hogy 90 napra felfüggesztette a kínai távközlési óriásvállalat ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését, a könnyebb átmenet érdekében.