Szlovákiában gyártja majd elektromos kisautóját a Volkswagen

 

Szlovákiában tervezi gyártani elektromos kisautó modelljeit a Volkswagen.

„A Volkswagen a VW Up, Skoda Citigo és Seat Mii modelleket gyártó pozsonyi üzemében készül gyártani az új elektromos kisautó modellcsaládot évi 200 ezres példányszámban” – közölte a Volkswagen az Automotive News Europe hírportál.

Az elektromos kisautót a Volkswagen eredetileg a németországi Emdenben tervezte gyártani, az alacsonyabb munkaerő költségek miatt azonban végül Pozsony mellett döntött. Az emdeni üzemet az elektromos SUV modell Zwickauból áthelyezett gyártásával kívánja „kompenzálni” a Volkswagen.

 

(Fotó: EPA/CLEMENS BILAN)

A Volkswagen márciusban jelentette be, hogy az új elektromos kisautó modell sorozatgyártását 2020-ra tervezik, azoban a további nem VW modellek gyártása miatt ez a dátum kitolódott.

A modellcsalád első példányát 2022-ben tervezik bemutatni és a modell különböző változatai a csoport VW és Skoda márkájának neve alatt is kaphatóak lesznek. Az új elektromos autó a VW Up, a Skoda Citigo és a Seat Mii elektromos változatait váltja fel.

Az Auto Motor und Sport német autósmagazin információi szerint eddig a Volkswagen 2025-ig legalább egymillió forintos veszteséggel számolt minden eladott elektromos autó után. Feltételezhetően ezeket a költségeket tervezte megspórolni a gyártó azzal, hogy pozsonyi üzembe helyezték ki a gyártást. Miután azonban a villanyautók gyártása gazdaságossá válik, a bevétel meghaladhatja a nem elektromos autókét.