Rövidre zárta az együttműködést a Google a Huawei óriásvállalattal

 

A Google rövidre zárta a Huawei óriásvállalattal az együttműködést, minden szolgáltatását és alkalmazását letiltotta az Androidon.

A felhasználók, akik már vásároltak Huawei készüléket, továbbra is használhatják a Google Play és Google Play Protectettette közzé a Reuters. Az ígérték, a jelenlegi felhasználók nem fognak sérülni. Csütörtökön ugyanis az Amerika Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma kémkedéssel vádolta meg a kínai Huaweit és további 70 leányvállalatát.

(Fotó: EPA/Roman Pilpey)

Korábban az ügynökség a Google közleményére hivatkozva elmondta, hogy az amerikai cég átmenetileg leállította az együttműködést a Huawei óriásvállalattal, amiért az tiltó listára került az Egyesült Államokban.

A Huawei termékein idővel nem fog frissülni az Android operációs rendszere, majd a gyártó többi okostelefon generációinál egyáltalán nem lesz hozzáférés a Google szolgáltatásaihoz. A vállalat hozzátette, hogy próbálják megoldani az amerikai hatóságok által létrehozott problémát. Más részletet egyelőre nem közöltek.

Később a Bloomberg hírügynökség közzétette, hogy az informatika területén dolgozó amerikai cégek, mint a Broadcom Limited, Xilinx, Qualcomm és az Intel, felfüggesztették a kínai Huawei szoftver- és chipellátását. A Kínai Népköztársaság külügyminisztériumának szóvivője, Lu Kang felkérte a kínai vállalatokat, hogy próbálják meg jogi eszközökkel védeni magukat.

Korábban az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma kijelentette, hogy készen állnak tiltólistára helyezni a Huaweit amerikai nemzetbiztonsággal ellentétes tevékenységéért.

További nagyobb informatikai vállalatok is megszakították a Huawei szoftver-, illetve hardverellátását. Köztük az Intel, a Qualcomm, a Xilinx és a Broadcom. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Kína elhalaszthatja az 5G-s hálózatok elindítását a korlátozások megszüntetéséig, mivel a Huawei nagymértékben függ az amerikai chipgyártóktól.

Ez vélhetőleg sok évre visszalöki Kínát a mobilhálózatok fejlődése terén. A nagyobb bajt az jelentheti, hogy Kína még háborús cselekményként is tekinthet a történtekre. A Huawei egyébként már tavaly november óta hivatalosan is dolgozik a saját fejlesztésű operációs rendszerén, a Kirin OS-n.