Robotpilóta üzemmódban ütközött a Tesla autója

 

A személygépjármű vezetője a vezérlést tíz másodperccel a végzetes baleset előtt állította robotpilótára – tájékoztatott az amerikai nemzeti közlekedésbiztonsági ügynökség.

Két hónappal ezelőtt került címlapra a Tesla, miután egyik gépjárművük egy végzetes ütközés részt vevője volt, az egyesült államokbeli Floridában. Az ütközés szemtanúi szerint egy Tesla Model 3 futott egy kis teherautóba, tragikus módon a balesetben a Tesla vezetője meghalt. Az amerikai közlekedésbiztonsági ügynökség friss jelentése szerint a Tesla robotpilóta módja másodpercekkel a baleset előtt aktiválódott – írja a The Mirror.

 

Az esemény helyszínén a megengedett sebesség óránként 90 kilométer, de a Tesla óránként 110 kilométeres sebességgel hajtott az ütközés pillanatában. Aggodalomra ad okot, hogy az eddigi vizsgálatok alapján sem a sofőr, sem a robotpilóta nem hajtott végre kitérő manővert a baleset elkerülése érdekében.

„Nagyon szomorúak vagyunk a tragédia miatt. Azonban a Tesla-vezetők több mint 1,6 milliárd kilométert tettek meg robotpilóta módban, és az adatok azt mutatják, hogy ha egy figyelmes sofőr megfelelően használta a rendszert – folyamatosan fel volt készülve arra, hogy vissza vegye az irányítást –, akkor a robotpilóta támogatásával az autóvezetők biztonságosabban közlekedtek, mint az asszisztencia nélkül utazó társaik” – mondta a Tesla szóvivője.

Az továbbra sem világos, hogy a robotpilóta miért nem érzékelte az útjában lévő veszélyt, valamint, hogy miért nem kormányozta el vagy állította meg az autót. A Tesla azt írja a honlapján, hogy a jelenlegi rendszer a kemény és puha tárgyakat egyaránt érzékeli, a régi rendszerhez képest kétszer nagyobb távolságból is.

Sajnálatos módon nem ez az első eset, hogy végzetes baleset történt a robotpilóta módban üzemelő Teslával. Három évvel ezelőtt Joshua Brown hunyt el Tesla Model S típusú autójában, amikor a járműve szintén egy kisteherautóba rohant.