Ezzel a módszerrel fotózzunk éjszaka okostelefonnal

 

Az igazi persze egy digitális tükörreflexes fényképezőgép lenne. De a mobil nagyságrendekkel olcsóbb – és mindig velünk van.

Az éjszakai fotózás mobillal pár éve még a lehetetlent kísértő vállalkozás volt. Bár a mutatványnak most is vannak bizonyos korlátai, már érdemes próbálkozni vele.

Miért gond a kevés fény?

Az okostelefonok kameráinak talán legfőbb problémája, hogy a képérzékelőik rendkívül kicsik. Szenzoraik területe nagyjából 15-30 mm². Összehasonlításképpen: egy korrekt DSLR gépének érzékelője 8-900 mm², átlagosan 30-60-szor nagyobb.

Számos módja van a fényhiány kompenzálásának.

Éjszakai mód használata

A legegyszerűbb – bár messze nem a legolcsóbb, s nem is a leghatékonyabb – megoldás természetesen az úgynevezett éjszakai móddal rendelkező mobil vásárlása.

Ilyet tud a Google új Pixel 3 és 3XL okostelefonja, valamint a Huawei P20 Pro is – utóbbinál a tesztek szerint kicsit kevésbé sikerült a technika.

A Night Sight, Éjszakai mód gyakorlatilag többszörös expozícióval dolgozik, hogy aztán egyetlen képben egyesítve kevesebb képzajjal jobb eredményt érjen el. A Huawei-nél (is) leginkább az jelenti a gondot, hogy a képek gyakran túl „jóra” sikerednek, azaz a kívánatosnál világosabbak lesznek.

Állítsunk be nagyobb érzékenységet

Még az analóg fotózás idejéből maradt ránk az ISO szám, amely eredetileg a film, esetünkben – leegyszerűsítve – a szenzor érzékenységére utal. Minél magasabb az ISO érték, annál kevesebb fénnyel beéri a készülék, de az eredmény is zajosabb, gyengébb minőségű lesz. És ellenkezőleg: alacsonyabb, (50-es, 100-as) ISO esetén kevésbé szemcsés a kép.

Magas ISO értéket csak sok fényben, mozgást ábrázoló fotóknál érdemes használni, hogy éles, a pillanatra „fagyasztott” fényképet kapjunk.

Sajnos gyári szoftverrel elég kevés mobilon lehet Pro módban állítani az ISO-t, de sok olyan programot lehet letölteni, amelyik felruházza a mobilt az ISO manuális beállításának lehetőségével. Ilyen például Androidra a Camera FV-5, iPhone-ra pedig a Pro Camera.

Több fényt!

Vakuval jó fotót exponálni szinte lehetetlen, hiába a színhőmérséklet érzékelő, a több LED, az eredmény szinte minden esetben természetellenesen éles vonalakat, durva árnyékokat hoz.

Portré készítéséhez inkább vigyük alanyunkat ablak mellé, vagy a legközelebbi utcai lámpához.

A vakut inkább bőséges nappali fény esetén használjuk kényszerített üzemmódban, hogy derítőfényként világítsa meg kissé a kép árnyékban maradó, közeli részleteit.

Hosszabb expozíciós idő alkalmazása

Ha már több fényünk nem lehet, akkor növeljük meg az időt, míg a mobil szenzora végre „látja” a tárgyunkat. A hosszabb záridő csak mozdulatlan tárgyak fotózására alkalmas, kivéve, ha például hosszú fénysávokat akarunk fotózni az elhaladó autókról.

Az expozíciós idő növeléséhez szükség van kézi, többnyire Pro-nak nevezett üzemmódra. (Ha nincs ilyen, telepítsük a már említett kameraszoftverek egyikét.)

A helytelenül zársebességnek nevezett (a telefonon nincs „zár”) expozíciós időt „S”-nek rövidítik a beállításokban.

Mobillal exponált éjszakai fotó utómunkálatok nélkül (Kép: hirado.hu)

Mobillal exponált éjszakai fotó utómunkálatok nélkül (Kép: hirado.hu)

Villamosokról, autókról, vagy tűzijátékokról 2-8 másodperces expozícióval látványos felvétel készíthető. A holdat, esti tájat többnyire 30 másodperces idővel fotózzuk: a kísérlet ritkán sikerül elsőre, próbálgatni kell.

A legjobb egy olcsó, műanyag állvány lesz

Tiszta időben, távol a várostól, fényszennyezettség nélküli helyeken készítettek már úgy is jó felvételeket a csillagos égboltról, hogy a mobilt egyszerűen a földre tették, s a távolságot végtelenre állítva hosszú záridővel exponáltak.

gorilla tripod

Kényelmesebb megoldás a fillérekért beszerezhető, háromlábú tripodra szerelni egy mozdulattal a mobilt.

Mivel a telefonnak kicsi a súlya, megtartásához elegendő egy rövid, pillekönnyű állvány is. A Gorilla vagy más néven kapható tripod elfér a zsebben, fotózáskor akár faágra, oszlopra tekerhetjük a lábait, stabilan tartja a hosszú expozíció alatt.

gorilla allvany