Budapesten fejleszti a húszéves magyar Nokia a jövő csúcstechnológiáit

 

A finn vállalat magyar K+F központja világszinten élen jár a mesterséges intelligencia-, az okoshálózat- és az 5G-fejlesztések terén.

Katasztrófahelyzetben mobilhálózattá alakítható hátizsák, valós idejű információmegosztással az autók közötti kommunikációt lehetővé tevő mobilalkalmazás, Rubik-kocka a kiterjesztett valóságban – íme néhány azok közül a jövőbe mutató technológiai újításokból, amelyeket magyar szakemberek fejlesztenek a budapesti Nokiában.

A finn techóriás éppen 20 éve alapította meg hazai kutató és fejlesztő központját, ebből az apropóból a cég háromnapos rendezvény keretében mutatja be a 25 legfontosabb Magyarországon fejlesztett innovációját.

A Nokia 1998 óta van jelen hazánkban, a vállalat tavaly átadott budapesti főhadiszállása, a Nokia Skypark ad otthont Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatási-fejlesztési (K+F) központjának. A finn cég a magyar gazdaság meghatározó szereplője, több mint 2200 embernek ad munkát, mely szám folyamatosan nő.

A Nokia hazánkban folyó K+F tevékenysége átöleli a cég hagyományos telekommunikációs fejlesztéseit, ahol a mobil-kapcsolóközpontok mellett az ötödik generációs hálózatok mesterséges intelligencia igénye, valamint automatizálása nyer egyre nagyobb teret. A Nokia Bell Labs hazai kutatóközpontja egyebek mellett a mesterséges intelligencia és a kognitív tudományok területén végez alapkutatásokat.

Világszínvonalú fejlesztések magyar szakemberektől

A K+F csapat magyarországi jelenlétnek 20 éves évfordulója apropóján október 8–10. között háromnapos rendezvényt szervezett Nokia Future X Days néven.

Ennek keretében a cég megnyitotta kapuit hazai és nemzetközi szakmai partnerei, iparági szakemberek, illetve a jövő reménységeit jelentő műszaki és informatikai területen tanuló magyar felsőoktatási hallgatók előtt. Nívós szakmai konferenciát rendeznek és kiállítási napokat is, amelyeken a Nokia élő demonstrációkon keresztül mutatja be a 25 legfontosabb Magyarországon fejlesztett innovációját az érdeklődőknek.

Hátizsákból mobiladótorony, kommunikáló autók, Rubik-kocka a kiterjesztett valóságban

Az aktuális fejlesztések közül kiemelendő egy hátizsák méretű mobilhálózat, a Nokia Ultra Compact Network.

A kis méretű, robusztus és könnyen szállítható mobilhálózatot speciálisan katasztrófahelyzetekre tervezték, hogy a mentésben résztvevők percek alatt tudjanak 4G hálózatot létrehozni az érintett területeken.

A Felsőoktatás és Ipar Együttműködési Konzorcium keretén belül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közös kutatási és fejlesztési tevékenység eredménye egy a valós és virtuális világok közötti átjárást bemutató koncepciós demó, amely az 5G technológia erejét és majdnem korlátlan lehetőségeit is megmutatja.

A fizikai világot valós időben digitalizáló mágikus AR- (kiterjesztett valóság) szemüveg néhány valós és egy virtuális Rubik-kockával összekapcsolva mutatja meg, hogy a közeli jövőben hogyan mosódik össze a valós és a digitális világ.

Nokia_Rubik_kocka

A kockát az AR-szemüveg segítségével lehet kirakni úgy, hogy a felhasználó valós időben látja a valós kockán végzett mozdulatokat. Mindez azért jelentős innováció, mert a kocka digitalizációja hatalmas adatforgalmat igényel, ami az 5G-nek és a Nokia felhőalapú megoldásának köszönhetően válik lehetővé.

Budapesten fejlesztik továbbá azt a mobilalkalmazást is (Car2X), ami a sofőrök okostelefonjaiba vagy akár a rendszámtáblába gyárilag beépített szenzorok segítségével teszik lehetővé, hogy a felhasználók követhessék egymás járműveinek mozgását.

Az egymással kommunikáló autók így valós idejű információmegosztással tudják segíteni a sofőröket, akár egy olyan közlekedési helyzetben is, ami túlmutat a közvetlen láthatóságon.

A K+F központok mellett Budapest ad otthont a Nokia nemzetközi pénzügyi központjának, egy globális beszerzési csapatnak, az európai HR adminisztrációs központnak, az Európáért felelős toborzási csapatnak, valamint egy szintén globális funkciókat ellátó marketingszervezetnek is.