Jelen időben vetítik elénk a leglátványosabb technikai sportot

 

A Hololens technológia eddig a háromdimenziós tervezést és a modellezést helyezte új alapokra, most a látványos technikai sportokat hozza közel.

RBAR_kiemelt

A népszerű technikai sportok helyszíni élvezetének ismertek a korlátai.

A Red Bull Air Race műrepülő pilóták 255 kilométer/órás sebességgel teljesítik a futamot, olykor mindössze ötven méterre a földtől, szinte karnyújtásnyira a nézőktől. A félelmetes tempó és manőverek jelentette hatalmas kockázat miatt egyszerre csak egy versenyző teljesítheti az óriási, felfújható vízi bójákkal kijelölt pályát, így akik a helyszínen kívánják figyelemmel kísérni az eseményeket, legfeljebb csak az órával való versenyt követhetik, egymással versenyző repülőket nem láthatnak.

Ezzel szemben azok, akik televízión keresztül követik a versenyt, a pályán éppen cikázó versenyzők mellett kisebb képrészleten láthatják a korábbi indulók repüléseit is, mindezt valós időben, megtámogatva a számszerűsített teljesítményekkel is.

A Microsoft fejlesztői a REWINDS-zel és a Red Bull Air Race-szel közösen megtalálták a megoldást annak érdekében, hogy a legjobb műrepülők látványos bajnoksága még inkább valódi versenyélményt nyújtson minden nézőnek.

A HoloLens-re kifejlesztett Flight Deck applikációval a készülék üvegén keresztül követhetjük az éppen zajló eseményeket, a valós képre a hologram technológiát alkalmazva rávetítenek egy virtuálisan előállított képet is, így az aktuális futammal egyidőben azt is láthatjuk, hogy ugyanazon a pályán milyen teljesítményt produkáltak a korábban repülő versenyzők – pont úgy, mintha fej fej mellett versenyeznének a pilóták.

Emellett egyéb virtuális élményekre is szert tehetünk, hiszen akár valós méretben is megtekinthetünk egy, a versenyen induló repülőgépet, vagy akár asztalon magunk elé vetíthetjük a versenypálya háromdimenziós képét, amelyen szintén figyelemmel kísérhetjük a versenyt.

A fejlesztés nem csupán közelebb hozza a nézőhöz az adrenalintól fűtött esemény élményét, de számos kiegészítő információt is képes a szemünk elé varázsolni.

A HoloLens a Microsoft Windows-10 operációs rendszerét használja, nem rendelkezik vezetékekkel vagy külső kamerákkal, illetve nem igényel telefonos vagy számítógépes kapcsolatot sem.

A felhasználók gesztusaikkal, tekintetükkel, illetve hangjukkal hívhatják elő és kezelhetik a hologramképeket, és eközben kommunikálhatnak más felhasználókkal is.

RBAR_body

Az eszközt már a tudomány és a technológia világában is használják: a NASA kutatói a Marsra szállás modellezésében alkalmazzák a Microsoft eszközét, míg az Audi az ügyfelekkel és a mérnökökkel való kapcsolattartás során alkalmazza.

A Flight Deck technológiát a Red Bull Air Race World Championship tavalyi San Diego-i futamán mutatták be: fejlesztők már dolgoznak egy újabb applikáción, ami 2019-re készülhet el.