Kedvenc navigációnk, a Waze teljesen beköltözik a Fordba

 

És persze hangvezérléssel, ahogy kell. Android után már iOS-en is.

Sokak kedvelt navigációja a Waze – még akkor is, ha mostanában egyre gyakrabban tűnnek fel rajta piros lámpánál a reklámok.

Android felhasználók az Android Auto segítségével eddig is tükrözni tudták a mobiljukat az erre felkészített autók gyári kijelzőjén. Az Apple CarPlay azonban kizárólag a néha gyötrelmesen használható Apple Maps használatát engedélyezi.

Ami az engedélyt illeti, az Apple máig nem tűr meg más navigációt, csakis az Apple Mapset kínálja. De a Ford cselesen megkerülte a The Verge beszámolója szerint a tiltást: a Ford Sync 3 ugyanis már támogatja az Applink protokollt.

Innét kezdve az iOS-felhasználók is meg tudják jeleníteni a Waze-t a jelen idejű térképeivel, forgalmi, rendőrségi riasztásaival, hangvezérléssel is működtethető navigációval egyetemben.

A tükrözés a gyakorlatban azt jelenti, hogy úgy működik, mintha a telefonon használnánk. Azaz csak akkor látjuk az autó kijelzőjén a Waze-t, ha a telefonon is ez a futó és aktuálisan előtérben megjelenő alkalmazás. Ha háttérbe tesszük a telefonon – mert például telefonálunk –, akkor az autóról is eltűnik a térkép és azt írja ki, hogy a Waze a háttérben fut.

Vállalkozó kedvűeknek nem kell kivárniuk a szervizes frissítést, mert ugyan a legtöbb hazai Ford még nem a 3.0 verzióval van ellátva, de bárki otthon ingyen frissítheti erre a kocsiját egy USB meghajtó segítségével.

A frissítés mikéntjéről részletes leírás olvasható a Waze magyar nyelvű oldalán.