Minden pletyka igaz: az új Samsung mobil hozza az ígéreteket

 

Kicsit többet is, ami a kamerát illeti. Nagy kérdés, mit lépnek erre az eddig nem Samsungot használó okostelefonosok. Váltanak?

Mert minden előzetes híresztelésnek megfelelően a tegnap este bemutatott Samsung Galaxy S9 és S9+ készülék gyakorlatilag tökéletesített S8-asnak számít.

D. J. Koh, a Samsung mobil üzletág vezetője bemutatja az S9 ÉS S9 plus okostelefonokat a barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) mobil távközlési kiállítás és vásáron. (MTI/EPA/Alberto Estevez)

Elsőre teljesen S8-as! D. J. Koh, a Samsung mobil üzletág vezetője bemutatja az S9 ÉS S9 plus okostelefonokat a barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) kiállítás és vásáron. (MTI/EPA/Alberto Estevez)

Az S8-as tulajdonosoknak is tartogat ugyan kellemes újdonságokat, de talán nem eleget ahhoz, hogy nagy számban dobják el a mostani telefonjukat. A Galaxy S7-es felhasználói is még elégedetten nézhetnek a készülékükre.

Az igazi célcsoport az S6-os tulajok és a még régebbi samsungosok lehetnek. A koreai óriás azonban nyilván nem csak rájuk számít, hanem további szeleteket akar kiharapni a többi androidos gyártó tortájából is, sőt, láthatóan az iPhone-ra is ácsingózik.

Tegyük hozzá: joggal. Az utóbbi idők Samsungjai elérték – alkalmasint lenyomták – megbízhatóságban, képességekben az iPhone-t, számos harapott almás állt át droidra az S8-as óta.

Az újdonságok legfontosabbika az eddig is kiváló kamera javított változata lett.

A telefon duál kamerájával akár szuperlassított videók is készíthetők, az pedig meggyőző, hogy immáron változtatható a rekeszértéke. A legtöbb okostelefon-kamera fix rekeszértékkel rendelkezik, nem képesek igazodni a sötétebb vagy épp világosabb környezethez, ezért az elkészült felvételeik szemcsések vagy elmosódottak lehetnek.

Hasonlóan ahhoz, ahogy az ember pupillája kitágul, vagy épp összeszűkül, a Samsung Duál Rekesz (F1.5 – F2.4) – 1,5-ös rekeszérték! – megoldása automatikusan több fényt enged be sötétben, és kevesebbet, amikor túl világos van, így készíthetők tiszta és éles fotókat rendkívül gyenge megvilágítási viszonyok közepette is.

Amúgy személyre szabott AR (Augmented Reality, Kiterjesztett Valóság) hangulatjeleket lehet készíteni vele, aminek a cukiságkedvelő gimnazisták – már amelyik szülőjének futja ilyen drága telefont venni – bizonyára nagyon fognak örülni.

Külsőre szinte semmi nem különbözteti meg az S8-astól: ha kézbe vesszük, akkor derül ki figyelmes vizsgálat nyomán, hogy a Samsung végre nem a kamera mellé, hanem alá tette a hátlapon az ujjlenyomat-olvasót. Így talán nem fogjuk pár nyitással összemaszatolni a lencsét.

Kép forrása: Samsung

Kép forrása: Samsung

Van persze Bixby, az intelligens asszisztens, ami például immáron tudja, amit a Google már régen: valós időben fordítja a képeken látható szövegeket. A magyarul persze szintén nem beszélő Bixby-t a felhasználók egy része meglehetősen ellentmondásosan fogadta: remélhetően számukra is kikapcsolhatóvá teszi a gyártó, miként ezt néhány hónap után az S8-asoknak megengedte.

Az új dokkoló rendszer, a DeX Pad segítségével a felhasználók az eddiginél kényelmesebben csatlakoztathatják Galaxy S9 és S9+ készülékeiket nagyobb monitorhoz, billentyűzethez, illetve egérhez, így a mobil gyakorlatilag számítógépként is funkcionálhat.

A képernyőjét a felhasználók érintős egérré alakíthatják a DeX Pad-del.

Az árát – miként anno az S8-asét is – magasra lőtték be: hazánkban a Samsung Galaxy S9-et 279.990, az S9+ -t pedig 309.990 forintért kezdik árusítani. Némi vigaszt jelenthet, hogy a Samsung eddigi gyakorlata szerint a mobiljain fél év, év után jelentősen barátságosabb cédulák szoktak megjelenni.