Hazai fejlesztés: közösségi autómegosztás a repülőtéren

 

Külföldi utazások alatt az autók nagy hányada kihasználatlanul áll – erre kínál gazdaságos megoldást a magyar alapítású startup, a BeeRides.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

A BeeRides-modell egyedi a maga nemében: a reptéren a cég parkolójában hagyott gépkocsit az elutazás időtartama alatt bérbe adják, ami az egész országban, és akár külföldön is használható.

Csak hazánkban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren főszezonban sokszor hétezer „unatkozó” autó várja, hogy tulajdonosa hazarepüljön, és újra elfordítsa a slusszkulcsot. Az utazók közel kétmilliárd forintot költenek reptéri parkolásra – miközben számos idelátogató utas mobilitási megoldást keres.

Nem csoda, hiszen hazánk egyre nagyobb turisztikai vonzerővel rendelkezik, és a reptér forgalma évről évre nő.

A bérlés és parkolás napi 24 órában működő, teljesen automatizált folyamat. Gördülékenységét a menedzselt online piactér, az internetes szerződéskötés és fizetés, a garázsmesteri funkciók (műszaki ellenőrzés előtte-utána) és a repülőtéren kihelyezett „okos kulcsszekrény” biztosítják.

Ez utóbbi (a smart locker) a legfontosabb BeeRides-fejlesztés, hiszen – ellentétben a tradicionális autókölcsönzőkkel – a sorban állás náluk: nulla perc.

Az autótulajdonosokat és a bérlőket a bérbeadás ideje alatt teljeskörű Allianz casco biztosítás védi, és meghibásodás esetén professzionális közúti segélyszolgálat áll rendelkezésre.

Eddig négy kontinensről, összesen 52 országból béreltek autót rajtuk keresztül. Túl vannak 25 ezer parkolási és 12 ezer bérlési napon, ami évenkénti triplázást jelent.
 
A jelenlegi tranzakcióik több mint felét visszatérő ügyfelek végzik, a tulajdonosok pedig egyre hosszabb időre (átlag 14 napra) adják le gépjárművüket. Vannak olyanok is, akik a webes kalkulátorral kiszámolják, mennyi pénzt tudnak keresni havonta a garázsban álló autójukkal, ezért így, bérbeadással „hasznosítják” azt.
 
A bérlők pedig azon túl, hogy kényelmes a szolgáltatást kapnak, a reptéren megszokotthoz képest akár 70%-kal olcsóbban juthatnak bérautóhoz
 
A magyar alapítású car sharing startup folytatja szolgáltatásainak kiterjesztését Nyugat-Európában, hogy több városban lehessen gazdaságosan autót bérelni. Ennek megvalósításához a cég az év elején zárt egy tőkebevonást, amit az innogy Innovation Hub, egy patinás német kockázati tőke alap jegyzett vezető befektetőként – a már meglévő befektetők, az iEurope Capital és a BW Invest társbefektetése mellett.
 
Megalakulása óta ezzel összesen 1,4 millió euró pénzügyi befektetés zajlott a cégben. A csapat továbbra is budapesti központból irányítja a dortmundi bázist és a nemzetközi terjeszkedést; a következő célállomás a tervek szerint Düsseldorf.