Ezzel a módszerrel árulhatnak jóval ár alatt márkás okostelefonokat

 

Könnyű kipróbálni: a lakótelep aljában, vagy a mellékutcában található zug GSM-boltban tízezrekkel olcsóbb lehet ugyanaz a készülék.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

Biztos, hogy az olcsóságnak csak annyi az oka, hogy a hivatalos kereskedésekben túlzottan erősen megnyomják a ceruzát az árképzéskor? Ez sem kizárt, miként a kamionról leesett változat sem.

Elég a mobilos fórumokat olvasni, hogy kiderüljön, az elhozott telefonok tökéletesen működnek, karcmentesek, bontatlanok. Más módszer bújik meg a drámai árkülönbség mögött.

Mert a szoftveradatok mélyére ásva kiderül, hogy a készüléket Spanyolországba, vagy Svédországba szánták. Még rosszabb, ha például Svájcba, mert számos gyártó – például a Samsung – nem fogadja el a svájci származású készüléket európai garanciával, mondván, hogy Svájc nem EU-s ország.

Aki már birtokol ilyen készüléket, hevesen reklamálva néha kicserélik neki a boltban a svájcit mondjuk olasz verzióra, amire akár egy év garanciát is kaphat online regisztrálva a gyártó oldalán.

Könnyen megeshet azonban, hogy a spórolás rosszul sül el, s mégis jobb lett volna hivatalos forrásból vásárolni. (Igaz, időnként a gyártók egészen kis üzleteket is megbíznak: érdemes vásárlás előtt a gyártó weboldalán, valamint a vonatkozó internetes fórumokon tájékozódni.)

Őrizetbe vettek egy okostelefonokkal ügyeskedő “vállalkozást”

Meglehet, hogy egy mai hír mögött is hasonló ügyeskedések húzódnak meg: márkás mobiltelefonokkal üzletelő, Dél-Alföldről irányított bűnszervezet vezetőit és tagjait vették őrizetbe a pénzügyi nyomozók.

Több mint négymilliárd forint értékben üzleteltek a mobilokkal, miközben ráadásul az áfát megpróbálták visszaigényelni, jogtalanul – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-t.

A gyanú szerint egy 25 éves és egy 51 éves szegedi férfi irányította a bűnszervezetet, amely Németországból és Ausztriából nettó értéken vásárolt márkás telefonkészüléket.

A futárszolgálatokkal hozatott árut be nem jelentett budapesti telephelyen szortírozták, majd áruházak parkolóiban, illetve egy épületgépészeti és két biztonságtechnikai cégnél pakolták át a vevők gépjárműveinek csomagtartójába.

Jellemzően lengyel és szlovák cégeknek értékesítettek. Egy-egy alkalommal 50-60 millió forint értékű telefonszállítmány is lapult a személygépkocsik csomagtartójában, illetve utasterében.

Hogy az üzlet után Magyarországon jelentős áfát tudjanak visszaigényelni, belföldi számlázási láncolatot alakítottak ki, így csaknem egymilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. Nemcsak a hozzájuk köthető cégek nevében igényeltek vissza áfát, hanem ezt a lehetőséget biztosították épületgépészettel, illetve biztonságtechnikával foglalkozó társaságoknak is.

A pénzügyi nyomozók több mint ötven helyszínen, az ország különböző pontjain foglalták le a bűncselekmény bizonyítékait. A kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, készpénzt és a frissen befutott telefonszállítmányt is lefoglalták. A kár a zár alá vett vagyontárgyakkal megtérülhet.

A bűnszervezet két irányítóját és kilenc társukat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és őrizetbe vették őket.

A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság harminc napra elrendelte valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását. A Szegedi Járásbíróság nyomozati bírája szerint tartani lehet a 20 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmények elkövetésével gyanúsított terheltek szökésétől, illetve attól, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, valamint újabb bűncselekményeket követnének el.