Jim Carrey is megszólalt: lépjünk ki a Facebook-ról

 

Nem ő az első, és nem ő az egyetlen, aki az utóbbi időben egyre hangosabban szólít fel a közösségi oldal elhagyására.

Fotó: Reuters

Fotó: Reuters

Jim Carrey amerikai színész bejelentette a Twitteren, hogy törli Facebook-fiókját.

Azért szánta el magát erre a lépésre, mert a Mark Zuckerberg alapította és vezette médiaóriás előnyt húzott az amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozásból orosz eredetű hamis hírek révén.

Szerinte a cég még mindig nem tesz elegendő erőfeszítést a hamis hírek terjedése ellen.

Carrey más használókat is Facebook-fiókjuk törlésére szólított fel, a befektetőket pedig arra, hogy ne fektessenek a Facebookba.

Az egyebek között az Ace Ventura – Állati nyomozó és A maszk című filmek főszereplője kedden jelentette ezt be a Twitteren, és az AP hírügynökség csütörtökön számolt be róla.

A Facebook egyelőre nem reagált Jim Carrey tweetjére, de Zuckerberg korábban úgy nyilatkozott: a hamis információk terjedésének megállítása a cég egyik legfőbb célja.

A Facebook-fiók mielőbbi törlését javasolók még tavaly év végén kezdtek el arról beszélni, hogy a népszerű közösségi oldal félretájékoztat, befolyásol, hamisít.

Decemberben kapta fel a média Chamath Palihapitiya, a Facebook volt ügyvezetőjének a Stanford Graduate School of Business előadásán tett nyilatkozatát (is), amelyben arról számol be, hogy „bűntudatot érez” amiatt, hogy részt vett a cég alapításában.

Palihapitiya szerint a dopamin (boldogsághormon) vezérelte, a felhasználókat gyors és felszínes reakciókkal magához kötő oldal rongálja a valódi társadalmi összetartozást, s hazug képeket alakít ki a résztvevőkben. Rossz véleménye van a többi közösségi oldalról is, de szerinte közülük a Facebook messze a legkárosabb.

Hasonlóan keményen fogalmazott Sean Parker, a Facebook első elnöke, aki nagyon megbánta, hogy szerepet vállalt a portál történetében.

„Isten tudja, mit csinál ez a gyerekeink agyával”, mondta.

Legújabban azért került a Facebook a viták kereszttüzébe, mert 13 év alatti gyerekek kezébe akar adni egy Facebook Messenger Kids nevezetű alkalmazást.

Nyílt levélben fogalmazta meg ezzel kapcsolatban aggodalmait több mint száz szakértő és gyermekjóléti szervezet, felszólítva Mark Zuckerberget, a Facebook tulajdonosát, hogy vonja vissza a tavaly decemberben elindított applikációt.

A hazai felhasználók körében is terjed sevaster1 felhasználó magyarul feliratozott, alábbi videója. A válogatott videón az említett Palihapitiya és Parker ad nyomatékosan hangot az aggodalmainak: