A patkányok pusztulnak a mobiltól, mi nem?

 

Új vizsgálat dolgozta fel az örökzöld témát: okozhat-e rákot, agydaganatot a mobiltelefon sugárzása? Mennyire indokolt szorongani miatta?

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

Kimutatható némi összefüggés patkánykísérletekben a mobilok sugárzása és a daganatos megbetegedések között. Ezt állapította meg az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program (NTP) két vizsgálata.

Meglepő módon csak az intenzív sugárzásnak kitett patkányok hím egyedeinél mutattak ki károsodást, a nőstényeknél nem. Mi több, egyik nemhez tartozó patkányokon sem mutattak ki további egészségromlást.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration) a mobilokon engedélyezett sugárzás értékhatárait biztonságosnak nevezte.

Felkérésükre végezte az említett NTP a vizsgálatot.

Kutatóik 2G és 3G frekvenciájú sugaraknak (nem a most használt 4G-nek, illetve a közelgő 5G-nek) tették ki a kísérleti állatokat két éven keresztül, napi kilenc órán át.

A kétéves patkány nagyjából egy hetvenöt esztendős embernek megfelelő korú – ezért is valószínűsíti John Bucher, az NTP tudományos főmunkatársa az embert érhető – statisztikailag az említettnél nyilván sokkal kisebb dózisú – sugárzást veszélytelennek.