Ezzel a módszerrel nyúlnak a virtuális pénztárcánkba

 

Kriptovalutára vadászik a trójai: az új vírus kirabolja a számítógépes pénztárcákat, majd búcsúzásként előlünk titkosítja a számítógépünket. A védett gépeken ugyanakkor a kártevő nem képes megszerezni a pénztárca jelszavát, és nem képes arra sem, hogy utalásokat indítson.

Az njRAT egy korábbról már ismert trójai keretrendszer, amely már eddig is több kártékony modult tartalmazott.

bitcoin-kartevo-5

A működéséhez a bűnözőknek először rá kell venniük a felhasználót, hogy futtasson egy kódot a gépén – ezt a legtöbbször megtévesztéssel érik el.

Ezután a különböző kártékony modulokat már távolról lehet bekapcsolni: egyetlen kattintással aktiválható a gép titkosítása, vagy elérhető az, hogy a számítógép felkeressen egy weboldalt és onnan további kódokat töltsön le.

Ez a funkcionalitás egészült most ki a népszerű számítógépes bitcoinpénztárcák kiürítésének a képességével, a kártevő így ellopja a pénztárcában lévő összes kriptovalutát.

Hiába a titkosítás: a trójai naplózza a billentyűleütéseket és megszerzi a pénztárca feloldásához szükséges jelszót, majd különböző számlákra elutalja az abban található teljes összeget.

A kártevőre a G DATA a blogján hívta fel a figyelmet.

Az a jó hír, hogy a német gyártó azt is bejelentette, új fejlesztésként a vírusirtó szoftverei már a kriptovaluta-pénztárcákat is védelmezik. A BankGuard technológia blokkolja az njRAT trójai működését, a jelszavak ellopását pedig a kiterjesztett billentyűzetnaplózás-védelem akadályozza meg. Így a G DATA szoftvereivel védett gépeken a kártevő nem képes megszerezni a pénztárca jelszavát, és nem képes arra sem, hogy utalásokat indítson.

De mi is az a bitcoin?

A bitcoin, ethereum és társaik olyan virtuális pénzek, melyek nem a hagyományos banki rendszert használják.

Minden tulajdonosnak van egy felhasználói fiókja – ezt nevezik walletnek, vagyis pénztárcának –, amelyben az egyenlegét tárolja. A tranzakciókat egy decentralizált hálózat dolgozza fel. Ennek előnyei és hátrányai is vannak.

A legnagyobb előnye, hogy az egész rendszert blockchain technológiával teszik biztonságossá. Ez a blockchain vagy blokklánc minden tranzakciót tárol. Az összes tranzakciót az egész hálózat ellenőrzi, ami kizárja a manipuláció lehetőségét. A másik oldalon viszont órákba is telhet egy fizetési tranzakciónak az ellenőrzése.

Bitcoint generálni, vagyis bányászni is tudunk, ehhez viszont óriási számítási kapacitásra, erre szakosodott számítógépekre van szükség. A bányászathoz használt gépek rengeteg áramot használnak, ami a virtuális valuta másik hátránya.

Becslések szerint a bitcoinhálózat körülbelül 35 terawattórányi villamos energiát fogyaszt évente, amely megközelítőleg 80 százaléka Magyarország felhasználásának.

Végül az interneten elterjedt népszerű véleménnyel ellentétben a bitcoin nem teljesen névtelen fizetési módszer. A blockchain segítségével bizonyos szintig a tranzakciók visszakövethetek.

A törvénytelen termékekkel kereskedő alvilági piactereken ezért Bitcoin tumblerek használatával teszik nehezebbé a virtuális pénz követését.