Megjelent Szilvia, a pehelykönnyű és ingyenes oprendszer bármely PC-re

 

Természetesen a Linux Mint 18.3-es operációs rendszerről van szó, ami a szép Szilvia nevet kapta. De nem csak ezért szerethető.

Röviden összefoglalva: Szilvi új mentési rendszerrel, HiDPI teljes támogatással, megújult Alkalmazáskezelővel, Flatpak támogatással és a nagyon kényelmes Google Drive és alkalmazás folyamatjelző támogatással érkezett meg.

Ez a Linux Mint decemberi kiadása.

Tartalmazza a Cinnamon 3.6 nemrég megjelent és a MATE 1.18 tavasszal megjelent verzióit, illetve sok más újdonságot is.

18.3_mate

A kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

Fontos a biztonsági mentés

Alapesetben a fő kiadások utáni alverziók nem szoktak nagy mennyiségű újdonságot hozni – mondhatni, hozzák a kötelező frissítéseket.

Ebben a verzióban azonban a fejlesztők teljesen újragondolták a rendszerrel kapcsolatos mentési lehetőségeket. A rendszer teljes mentéséért az operációs rendszerbe újonnan bekerült Timeshift alkalmazás lett a felelős, míg a régebbi Mentéskezelő „csak” a felhasználói fájlokat menti.

Teljesen megújult a Szoftverkezelő

Az alkalmazásboltok által inspirált Szoftverkezelő a Linux Mint-ben az elsők között jelent meg. Ez a régóta meglévő alkalmazás azonban lassan-lassan elavulttá vált az idők folyamán: most alapos felújításon ment keresztül.

A népszerűbb – akár zárt forráskódú – alkalmazások is, mint amilyen a Spotify, a WhatsApp, a Skype, a Google Earth, a Steam és a Minecraft a szerkesztők által kiemelésre kerültek, és nagyon egyszerűen telepíthetők lettek.

A felhasználói felület megfelel a kor elvárásainak, elrendezése a Gnome Szofver alkalmazáshoz hasonlatos. A letisztultabb kinézet egyszerűbb és nagyszerűbb.

A Szoftverkezelő nemcsak szebb, mint az elődje, de jóval kisebb és fürgébb is.

Ha hiba van, jelenteni kell(ene)

További újdonság a hibajelentő is, amely a programhibák felszámolását hivatott segíteni a fejlesztők számára. Az alkalmazás a felhasználóktól könnyebben gyűjti majd be a szükséges információkat.

Különösen nagy segítség a fejlesztőknek, ha olyan nehezen reprodukálható hibába ütköznek, amely vagy ritkán jelentkezik, vagy csak az egyes felhasználók számítógépén.

Letöltés és további részletek a Mint weboldalán találhatók.