Társkeresésre használnak cégvezetők munkahelyi számítógépeket

 

Erre a megállapításra jutott egy frissen készült kutatás. Túl könnyen adnak ki vállalati vezetők érzékeny adatokat.

A Kaspersky Lab kutatása szerint sok cégvezető is munkahelyi számítógépeit, készülékeit is használja online társkeresés során.

Kép forrása: Kaspersky Lab

Kép forrása: Kaspersky Lab

A tanulmány alapján az online társkeresők felhasználóinak 11 százaléka cégtulajdonos vagy felső vezető, 20 százaléka középvezető a munkahelyükön. Miközben ezeket a felületeket használják, nagy mennyiségű bizalmas üzleti adatot is veszélyeztetnek egyúttal.

Sőt, kimutatták, hogy minél magasabb pozícióban van valaki, annál nagyobb kedvvel oszt meg munkahelyi információkat.

A felhasználók 12 százaléka profilján is közzéteszi munkahelyi adatait, míg a vezetők között ez az arány magasabb, 22 százalék osztja meg ezeket az információkat. A válaszadók 10 százaléka vallotta be, hogy kiadott munkájáról vagy épp egy üzleti tranzakcióról szenzitív adatot, a vállalatvezetők itt is közlékenyebbek, 24 százaléka ismerte el, hogy üzleti titkokat elárult ismeretlennek.

Összességében a társkeresők 26 százaléka néhány nap után már szívesen kommunikál a munkahelyéről, míg a vezetők 38 százaléka. Ez nemcsak azért veszélyes, mert ismeretleneknek kiadják az üzleti adatokat, hanem súlyosabb következményekkel is járhat – például ipari kémek, kiberbűnözők, vagy egyszerűen illetéktelenek kezébe is kerülhetnek a privát adatok. A munka és a magánélet határainak összemosása több okból is veszélyes lehet.

Az egyik, amit a válaszadók 51 százaléka elismert, hogy ugyanazt a készüléket és/vagy számítógépet használja a munkája során, amivel felkeresi az online társkereső honlapokat, azaz a vállalati dokumentumokat, a levelezést és akár még a céges jelszavakat is kockáztatja ezzel.

A megkérdezettek 38 százaléka vallotta be, hogy készülékén céges levelezést tárol, így egy esetleges feltörés során minden ilyen tárolt adat veszélyeztetve van.

Ami még ennél is aggasztóbb, hogy az online társkeresőt használók nagy része nem gondoskodik készülékeinek informatikai védelméről, vagy nem is veszik figyelembe, hogy milyen értékes adatokat tesznek elérhetővé a kiberbűnözők számára.

A megkérdezettek mindössze 27 százaléka használ biztonsági megoldást, 33 százaléak fordít figyelmet arra, hogy kevés információt osszon meg és 16 százaléka semmilyen védelemre nem gondol, hiszen nem is érzi veszélyeztetve magát.

Miként a kutatások kimutatták, a számítógépes kockázatok több különböző helyről érkezhetnek. A vállalati vezetők mintegy 19 százalékának fertőzték meg kártékony programmal vagy zsarolóvírussal készülékeit online társkereső felületen keresztül.