logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rejtélyes állatról készült mélytengeri felvétel

| Szerző: hirado.hu
A Monterey Bay-i Akvárium Kutatóintézete (MBARI) a YouTube-csatornáján tett közzé egy nemrég készült felvételt, amin egy igen ritka mélytengeri medúza látható.

 

Az állat egy óriás fantommedúza (Stygiomedusa gigantea), amely elég ritka alkalmakkor kerül óceánkutatók szeme elé, ugyanis sokkal mélyebben él annál, mint ahova az emberek vagy akár a tengeralattjárók általában lejutnak. A felvételt a MBARI távirányítású tengeralattjárója készítette 990 méteres mélységben, a kaliforniai Monterey Bay térségében.

Ez a nagy testű ragadozó a sarkvidék kivételével a világ összes nagy óceánjában megtalálható. Jellegzetes, kalapra emlékeztető ernyőjének átmérője akár az egy métert is elérheti, négy hosszú karja pedig akár a tíz métert is.

A sálszerűen tekergő karokat táplálékszerzéskor használja, azokkal ragadja meg zsákmányát. A medúzák a mélytengerek gyakori lakói, mert testük jól bírja a nagy nyomást.

Az óriás fantommedúza első példányát 1899-ben gyűjtötték be, azóta a világ kutatóinak összesen valamivel több mint száz alkalommal sikerült összefutniuk vele.

A robot-tengeralattjárók feltalálása előtt vonóhálókkal sikerült elejteni néhány példányt, azonban az állat szerkezete miatt nem maradt meg tanulmányozható állapotban. Emiatt az óriás fantommedúzát leginkább mélytengeri eszközökkel érdemes kutatni, a MBARI már kilencedik alkalommal figyelte meg az állatot.

A címlapfotó illusztráció (MTI/Kovács Attila).

Ajánljuk még