logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ragyogó jelenséget fotózott le a Hubble

| Szerző: hirado.hu
Fényes, aszimmetrikus planetáris ködről készített látványos fotót a Hubble űrszonda. A felvételen az objektumban megannyi struktúra rajzolódik ki.

 

A Delfin csillagképben található fényes, aszimmetrikus planetáris köd, a NGC 6891-ről készített felvételt a Hubble űrtávcső. A megnevezés megtévesztő: a planetáris ködöknek csupán annyi közük van a bolygókhoz, hogy a régebbi korok távcsöveiben gázóriásokhoz hasonlónak tűnnek, valójában azonban a csillagokból kilökődő anyagból jönnek létre – írja a NASA hivatalos oldalán.

A Hubble által készített képe a struktúrák gazdagságát fedi fel, jól kivehető például a gömb alakú külső haló, amely gyorsabban tágul, mint a köd belső régiója. E belső régióban legalább két eltérő irányú, ellipszis alakú héj is kirajzolódik, de a középpontban lévő fehér törpecsillagot körbevevő csomók és szálak is kivehetők.


A mozgásuk alapján a kutatók úgy becsülik, hogy az egyik héj 4800, míg a külső haló 28 ezer éves, ez alapján a belső, haldokló csillag egymás után több kitörést is produkált.

Kapcsolódó tartalom

A Hubble egy olyan vizsgálat keretében figyelte meg az NGC 6891-et, amelynek célja a hasonló objektumok távolságának, struktúrájának és fejlődésének felmérése.

Címlapfotó: NASA 

Borítókép: (Forrás: NASA)

Ajánljuk még