logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy gyűrűt szorongatott, mikor végzett vele a vulkánkitörés

| Szerző: hirado.hu
A régészek nemrég egy újabb holtest maradványait találták meg az egykori Herculaneum városának területén. A régészek szerint a Vezúv hasonló pusztítást végzett az egykori városban, mint a Hirosimára ledobott atombomba.

 

A hét elején már a Herculaneumba látogatók is megtekinthették annak a férfinak a maradványait, amelyet a régészek októberben tártak fel. A negyvenes éveiben járó férfi menekülés közben halhatott meg – mondta Domenico Camardo, a herculaneumi régészeti projekt szakértője.

Hozzátette, az áldozat feltehetőleg a legdrágább kincsét is magával vitte, ugyanis a megkövesedett holttest egy zsákot szorongatott, amelyben egy fém tárgyat, talán egy gyűrűt tartalmazó dobozt találtak.

Kapcsolódó tartalom

A férfi megmaradt csontjain vörös elszíneződéseket is találtak, amelyek a vér nyomai lehetnek – olvasható a The Guardian cikkében.

Camardo a sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón második világháborús párhuzammal szemléltette a Vezúv 79-es kitörésének erejét. A kutató szerint a tűzhányó hasonló pusztítást okozott Herculaneum városában, mint az atombomba Hirosimában.

A vulkán izzófelhője 400-500 Celsius-fokos volt. Camardo szerint a lelőhelyen feltárt maradványok sokban emlékeztetnek a hirosimai áldozatokra.

Herculaneum Pompeji kevésbé ismert párja, amelyet szintén a Vezúv pusztított el. Camardo szerint a két várost egészen másként érte a kitörés, míg Pompejit inkább a hulló hamu és a kőzettörmelék pusztította el, három- négy méter vastagon terítve be, addig Herculaneumra a forró piroklaszt ár csapott le először, amely minden létformát felperzselt. Később még több ilyen vulkáni gázokból és törmelékből álló izzófelhő érkezett, a húsz méter vastag réteg pedig kivételes állapotban konzerválta a lelőhelyet.

Kapcsolódó tartalom

Az egykori városokban feltárt maradványok nem csupán a kitörés borzalmáról árulkodnak. A helyi leletek a korabeli élet mindennapjaiba is bepillantást nyújtanak.

Ajánljuk még