logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így kell az űrben antennát javítani – VIDEÓ

| Szerző: hirado.hu
A NASA két asztronautája egy meghibásodott antennarendszert cserélt ki a Nemzetközi Űrállomáson.

Az űrsétát korábbra tervezték, azonban mégis elhalasztották. Egy orosz műholdelhárító teszt során egy már nem működő műhold ellen-törmelékfelhőt hozott létre az űrállomás közelében. Az űrfelhő eloszlása után indulhattak a sétára az asztronauták – olvasható a NASA oldalán.

Az antennarendszer cseréjével megbízott két asztronauta, Thomas Marshburn és Kayla Barron nemrég érkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

A veterán űrhajós, Thomas Marshburn már több űrsétán is részt vett, Kayla Barronnak ez az első űrrepülése és űrsétája. Magyar idő szerint 13 óra 10 perckor léptek ki az űrbe, a csere körülbelül hat és fél órán át tartott. Az asztronauták sikeresen végrehajtották a feladatot, és visszajutottak az űrállomásra.

Az antenna nemrégiben leállította a jelek küldését a Földre. A NASA közleményében tudatta, hogy a meghibásodott antenna nem befolyásolta az űrállomás működését, de a rendszert cserélik, hogy az állomás teljes kommunikációs rendszere rendelkezésre álljon.

A NASA munkatársai a sajtótájékoztatón elmondták, hogy a rendszert 21 évvel ezelőtt küldték fel, és egészen idáig jól működött.

Bár a korábban közel került űrszemét azóta eloszlott, az esemény mégis megnövelte a kockázatát annak, hogy egy kisebb törmelékdarab esetleg átszakítsa az űrhajósok ruháját – mondta Dana Weigel, a NASA Nemzetközi Űrállomás programjának helyettes vezetője.

Általában egy a 2700-hoz az esélye annak, hogy egy űrszemétdarab átszúrja az űrruhát, az orosz teszt azonban ezt a kockázatot 7 százalékkal növelte.

A megnövekedett kockázat miatt az űrsétát tervező csapat néhány teendőt levett a listáról, az eseményeket pontos sorrendben megtervezte, és a legénységnek ez alapján kellett felkészülnie az akcióra, amit azóta sikeresen végrehajtottak.

Kiemelt kép forrása: Twitter.com

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még