×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Sosem gondolta volna, hogy az alábbi tárgyak 3D-s nyomtatóval készültek

 

A 3D nyomtatás először 1955-ben vetődött fel, két amerikai doktorandusz egy tintasugaras nyomtatót alakított át úgy, hogy ne tintát fecskendezzen papírra, hanem rétegeket olvasszon egymásra, és ezáltal térbeli objektum keletkezzen. A mai 3D nyomtatók már jóval fejlettebbek, működésük bonyolult technikán alapul, felhasználási területük folyamatosan bővül.

 

Építmények

Amszterdamban nyáron avatták fel a világ első olyan hídját, amely teljes egészében 3D nyomtatás segítségével jött létre. Az építményhez 4,5 tonna rozsdamentes acélt használtak fel, amit négy, hegesztőkészülékekkel felszerelt robotkar alakított ki rétegenként. A 12 méter hosszú MX3D nevű híd hat hónap alatt készült el.

Dubajban nyílt meg a világ legnagyobb 3D nyomtatóval készült épülete. A kétszintes, 640 négyzetméter alapterületű épület kormányhivatalként üzemel. A helyi önkormányzat szeretné elérni, hogy 2030-ig az új létesítmények 25 százaléka ezzel a módszerrel készüljön. Becsléseik szerint a 3D nyomtatásra való áttérés 70 százalékkal csökkenti az építéshez szükséges munkaerőt, és 90 százalékkal redukálja az építési költségeket.

A hollandiai Eindhovenben 3D nyomtatással készítettek lakóházakat. Az új technológia lehetővé teszi azt is, hogy a falakba közvetlenül beépítsék a világítás, a fűtés és a biztonsági berendezés működtetéséhez szükséges vezeték nélküli érzékelőket, hogy okosházakat alkossanak.

Élelmiszer

Az angol Food Ink étterem különlegessége, hogy a bútorok, evőeszközök mellett még az ételek is 3D nyomtatással készülnek. A Harry Houdiniről átkeresztelt Foodini egy 3D-s ételnyomtató. A tintapatronokba természetes alapú, biominősítésű, ehető töltelék kerül. A vendég kiválasztja, milyen ételből milyen dizájnt szeretne kinyomtatni, és Foodini máris készíti a kívánt fogást.

Űrkutatás

A világ első háromdimenziós nyomtatással készült műholdját juttatták a világűrbe négy évvel ezelőtt a Nemzetközi Űrállomás űrsétát tett űrhajósai. Fjodor Jurcsikin és Szergej Rjazanszkij orosz űrhajósok öt nanoműholdat engedtek a világűrbe. A kutatók azt vizsgálták, miként bírják a háromdimenziós nyomtatással készült alkatrészek a világűrt. A technológiával készült tárgyakat folyamatosan tesztelik. Nyáron a NASA szakemberei azt vizsgálták, hogy 3D nyomtatás segítségével előállíthatók-e az űrben az építkezéshez szükséges alkotóelemek. A speciális 3D nyomtatót felküldték a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a vizsgálatok hamarosan meg is kezdődtek.

Járművek

A technológia az autóiparba is berobbant. Egyre több jármű készül részben vagy egészében 3D nyomtatással. Az olasz LSEV a világ első sorozatgyártású 3D nyomtatott autója. A technológiával a kivitelezők mindössze 3-12 hónap alatt képesek megtervezni egy autót, a hagyományos 3-5 évhez képest. Autón túl 3D nyomtatással készítettek már motorkerékpárt, biciklit és kisbuszt is.

 

Orvostudomány

A Colorado Műszaki Egyetem egyik hallgatója egy beteg teknősnek készített páncélt. Kleopátra, a teknős piramisodástól szenvedett, ami miatt a páncélján lyukak és törött részek keletkeztek. A diák 600 órányi munkával készítette el a protézist, ami védi a hüllő páncélját.