×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megmutatjuk a holdfogyatkozást, amit nem láthattunk Magyarországon

 

Magyar idő szerint péntek reggel zajlott le az elmúlt évszázadok leghosszabb holdfogyatkozása. Ilyen hosszú holdfogyatkozásra 580 éve nem volt példa. A jelenség hazánkban sajnos nem volt megfigyelhető, azonban Észak- és Dél-Amerikában, Kelet-Ázsiában, Ausztráliában és a csendes-óceáni térségben is látható volt a különleges jelenség.


A Hold a 15. század óta nem bújt el ilyen hosszú időre a Föld árnyékába. A látványosság a teliholddal is egybeesett. A telihold teljes áthaladása a Föld árnyékán több mint hat órán keresztül tartott. A külső árnyék körülbelül 6 órán át keresztül vetült a Holdra, míg az ernyőfogyatkozás – amikor a belső árnyék vetül – körülbelül 3 órán és 28 percen keresztül tartott – írta az Independent.

Holdfogyatkozás akkor figyelhető meg, amikor a Nap, a Föld és a Hold úgy áll össze, hogy a Hold a Föld árnyékába kerül. Teljes holdfogyatkozás esetén a Hold teljes egészében a Föld árnyékának legsötétebb részébe, az úgynevezett umbrába esik. A NASA szerint a most megfigyelt holdfogyatkozásban a Hold 99,1 százaléka a Föld árnyékába került.

Ilyen hosszú holdfogyatkozást utoljára 1440. február 18-án figyeltek meg, a következő pedig 2669. február 8-án várható a NASA szerint. A hosszú ideig tartó holdfogyatkozásnak az az oka, hogy a Hold jelenleg a pályájának legtávolabbi pontján van a Földtől, itt pedig lassabban halad.

A jelenség a lenyűgöző látványon túl lehetőséget ad a tudósoknak arra, hogy tanulmányozzák, mi történik akkor, amikor a Hold felszínét nem éri napfény.

Miért vörös a Hold holdfogyatkozáskor?

Ugyanaz a jelenség teszi vörössé a Holdat, amely kékké teszi az eget és vörössé a naplementét, amely nem más, mint a Rayleigh-szórás. Holdfogyatkozáskor a Hold felszíne vörössé válik, mert a Holdat elérő napfény a Föld légkörén keresztül jut el a felszínére. Minél több a felhő és a por a Föld légkörében, annál vörösebbnek tűnik a Hold a jelenség ideje alatt.

A Hold Spanyolország északi részén, a Monte Pedroso felett 2021. november 19-én (Fotó: EPA/Lavandeira Jr.)

A Hold egy „szelete” a brisbane-i Story Bridge felett, Ausztráliában (Fotó: EPA/Darren England)

(Fotó: EPA/Michael Reynolds)

A ritka jelenség Észak- és Dél-Amerikában, Kelet-Ázsiában, Ausztráliában és a csendes-óceáni térségben is megfigyelhető volt, a szerencsések szabad szemmel is láthatták a részleges holdfogyatkozást. A Griffith Csillagvizsgáló élőben közvetítette a közel hat órán át tartó jelenséget, amit most Ön is visszanézhet.