×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

3000 kilométerrel arrébb bukkant fel a ritka pingvin

 

Antarktiszi élőhelyétől 3000 kilométerre, Új-Zélandon találtak meg egy ritka Adélie-pingvint.

A környékbeliek Pingunak nevezték el az elveszettnek tűnő állatot. Harry Singh helyi lakos, aki a madarat észrevette, először plüssjátéknak vélte. Singh és felesége munka utáni sétáltak a Christchurch közelében lévő Birdings Flat tengerpartján, amikor megpillantották a pingvint.

„Hirtelen megmozdította a fejét, ekkor jöttünk rá, hogy nem játékot, hanem élő állatot látunk”– mesélte a BBC-nek.

„Egy órán át nem mozdult... kimerültnek tűnt”– tette hozzá.

 

Singh pingvinmentőket hívott, mert aggasztotta, hogy a madár nem indult el a víz felé, így könnyen a parti ragadozók prédájává válhatott volna.

A madár végül Thomas Stracke-hez jutott, aki tíz éve foglalkozik pingvinrehabilitációval. A szakértő megdöbbent, amikor megállapította, hogy a pingvin a kizárólag az Antartkiszi-félszigeten élő Adélie faj képviselője.

A vérvizsgálat után kiderült, hogy Pingu alultáplált és vízhiányos, ezért infúzióval táplálni kezdték. Később egy kutyáktól védett partszakaszon engedték szabadon.

Eddig kétszer, 1993-ban és 1962-ben találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon. Szakértők szerint aggodalomra adna okot, ha gyakrabban fordulnának elő.

„Ez azt jelentené, hogy valami megváltozott az óceánban, és meg kell fejtenünk, mi az. Ha a pingvinek mozgását, viselkedését, populációik alakulását kutatjuk, az a tengeri ökoszisztémákról is sok mindent elárul”– mondta el Philip Seddon, az Otago Egyetem zoológusa.