×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Borított a volt Facebook-alkalmazott, köze lehet ahhoz, hogy leállt a fél internet

 

Hétfő este, magyar idő szerint háromnegyed hatkor világszerte leállt a Facebook és az Instagram, valamint a Messenger és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatások. Akadoztak, illetve leálltak a német központú T-mobile, valamint az amerikai Verzion és az AT&T telekommunikációs vállalatok szerverei is. A rejtélyes bedőlések azután történtek, hogy a Facebook egy volt alkalmazottja az amerikai CBSN televízió műsorában több ezer oldalnyi belső dokumentum segítségével bemutatta, hogy a kaliforniai cégnél még a saját kutatásaikat is igyekeznek eltüntetni arról, mennyire káros hatást gyakorolnak a társadalomra.

A mobilhálózatok kimaradásai néhány perccel azután kezdődtek, hogy a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp is leállt – hívta fel a figyelmet a Daily Mail. Egyes jelentések szerint a Google és a YouTube is akadozott hétfő este.

Az internetes szolgáltatásokban és alkalmazásokban bekövetkező hibákat figyelő Downdetector.com szerint a Magyar Telekom felhasználói is érzékelték a problémát, de a Telenor, a Digi, a Netflix és a Vodafone is problémákkal küzd – számolt be a Magyar Nemzet Online.

Az amerikai CNN a Facebook leállásával kapcsolatban megjegyezte:

a leállás amerikai idő szerint reggel történt, közvetlenül azután, hogy egy korábbi Facebook-alkalmazott, Frances Haugen több ezer oldalnyi belső dokumentumot mutatott be az amerikai CBSN televízió 60 Minutes (60 perc) című riportműsorában.

A mérnök-informatikusnő ezzel demonstrálta, hogy a vállalat miként igyekszik eltüntetni még a saját kutatásait is arról, mennyire káros a Facebook a társadalom számára.

Frances Haugen az Iowai Egyetemen végzett informatikai mérnökként, mesterfokú diplomáját a Harvardon szerezte. Haugen a CBSN televízió riporterének elmondta, hogy az egyetlen munka, amit a Facebook alkalmazottjaként végzett, az az emberek félretájékoztatásának megelőzése volt. Odaadását azzal magyarázta, hogy elvesztette egyik barátját az interneten terjedő összeesküvés-elméletek miatt.

Haugen arról is beszélt: a közösségi hálózat Joe Biden amerikai elnök tavaly novemberi megválasztása után túl korán kapcsolta ki azokat a biztonsági beállításokat, amelyek a dezinformációik és az álhírek terjedését akadályozzák, pusztán azért, hogy több hirdetési bevételhez jusson a cég.

„A Facebooknál rájöttek, hogy ha biztonságosabbra állítják az algoritmust, akkor az emberek kevesebb időt töltenek majd az oldalon, kevesebb hirdetésre kattintanak, (és így a cégnél) kevesebb pénzt keresnek majd”

– mondta Frances Haugen.

A Daily Mail online úgy tudja, hogy mielőtt májusban otthagyta techóriást, több tízezer oldalnyi belső kutatási anyagot másolt le annak érdekében, hogy senki se kérdőjelezhesse meg azok valódiságát. A dokumentumokból kiderül:

a Facebook a saját profitját rendszeresen fontosabbnak tartja, mint a közjó és a társadalmi béke megőrzését.