×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Két évtizeden belül jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei

 

Két évtizeden belül jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei a klímaváltozás miatt spanyol kutatók szerint.

A Spanyolország és Franciaország természetes határán húzódó Pireneusokban három gleccser tűnt el vagy vált mozdulatlan jégsávvá 2011 óta.

A fennmaradó kéttucatnyi gleccserből 17-nél átlagosan 6,3 méterrel csökkent a jég vastagsága. Tömegük átlagosan több mint egyötödével, 23 százalékkal csökkent egy évtized alatt a Geophysical Research Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint.

A szakértők szerint a klímaváltozás okolható a gleccserek fogyatkozásáért, főként a 19. század óta a Pireneusok régiójában tapasztalható 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés.

Ez most egy erős figyelmeztető jele annak, mi történhet más hegyekben, például az Alpokban

– mondta Jesus Revuelto, a tanulmány egyik szerzője. Bár azok gleccsereinek nagyobb a tömege és nagyobb egységekről van szó, ez most megmutatja, mi várhat rájuk – tette hozzá.

A jégtömeg elvesztése tragédia a pireneusi táj számára, és hatása lesz a biodiverzitásra is – véli Ixeia Vidaller geológus, a kutatás társszerzője.

A spanyol nemzeti kutatóintézethez (CSIC) tartozó Pireneusi Ökológiai Intézet (IPE) szakértői tanulmányuk elkészítéséhez magas felbontású műholdas képeket és 2011-es repülőutak során készített felvételeket használtak a jégtömeg változásának feltérképezéséhez. Ezt összehasonlították terepmunkájuk során gyűjtött adatokkal, valamint drónok segítségével az elmúlt nyáron a hegyvonulatról készített háromdimenziós modellekkel.

A leggyorsabban olvadó gleccserek egyes részeinél akár 20 méterrel is csökkent a jég vastagsága. A négy legnagyobb gleccser eltűnése a szakértők szerint sokkal egyenletesebb, mint a kisebbeké. Sok esetben a jég már visszavonult az évszázadok alatt az erózió által formált hegyvonulatok árnyékába.

A múltbéli jégolvadásról készített tanulmányok alapján az IPE arra jutott, hogy a jégtömeg csökkenésének éves mértéke nem lassul az 1980-as évek óta.

Biztosan állíthatjuk, hogy a Pireneusok gleccserei nagy veszélyben vannak, és két évtizeden belül jégfoltokká zsugorodhatnak

– írják a tudósok.

Az ENSZ kutatói nemrég megjelent tanulmányukban a klímaváltozást egyértelműen ember okozta jelenségnek és nyilvánvaló ténynek nevezték. Emellett azt is állítják, hogy nagyjából egy évtizeden belül a bolygó melegedésének mértéke meghaladja azt a szintet, amelyet a világ vezetői megakadályozni igyekeztek.

A címlapfotó illusztráció.