×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Harmincéves rejtély oldódott meg

 

Az amerikai rendőrség régóta használja a DNS-t azonosításra, de sokáig csak olyan személyeknél sikerült ezt alkalmazni, akik már korábban bekerültek az adatbázisukba. A pár éves technológiának köszönhetően azonban fel tudják kutatni a rokonokat a DNS segítségével, és így azonosíthatják akár az áldozatot, akár az elkövetőt. Sokan morális okokból nem tartják ezt jó módszernek, ám egy harminc éve azonosítatlan holttest és egy rég elveszett testvér ügyének megoldását segítette előre a módszer.

Egy testvérpár régóta elveszett testvérüket kereste, a rendőrség pedig egy gyilkosság áldozatát próbálta azonosítani. Harminc évbe telt ugyan, de a mai technológiának, a DNS-sel és az őskutatással, családfával foglalkozó weblapok használatának köszönhetően összeértek a szálak – írta a BBC.

A Kansas állambeli Bucklin városában júniusban temették Shawna Beth Garbert. A nőről a közelmúltban derült ki, hogy megölték, és a holtteste három évtizeden át azonosítatlan volt. A rendőrség Grace-nek hívta, ami dicsőséget jelent. Ugyanis azt mondták, hogy csak Isten kegyelmével jöhetnének rá, hogy ki is volt ő.

A nő és testvére, a most 56 éves Rob gyermekkora nem volt könnyű, édesanyjuk fizikailag bántalmazta őket. Rob bevallása szerint általában ő volt az erőszak elszenvedője, de egy alkalommal, amíg ő iskolában volt, anyjuk Shawnára öngyújtó üzemanyagát öntötte és meggyújtotta. Ezért, amikor Rob hét-, Shawna pedig ötéves volt, a gyermekeket elvették édesanyjuktól, és más-más családokhoz kerültek. Rob ekkor a Ringwald vezetéknevet kapta. A nyolcadik születésnapján még látta kishúgát, miután kikerült a kórházból, de ezután többé nem találkoztak.

Felnőttként, az 1990-es években döntött úgy, hogy megpróbálja felkeresni rég elveszett testvérét.

Mindeközben rátalált féltestvérére, a most 48 éves Daniellere, aki szintén Kansasban él, és akivel később együtt kutattak Shawna után. De még csak a vezetéknevét sem tudták, így nem sok sikerrel jártak.

1990 decemberében Missouriban egy elhagyatott tanyasi ház közelében egy női holttestet találtak. A boncolás során megállapították, hogy a holttest hat hete lehetett ott, és hogy a nőt meggyilkolták. A rendőrség nem sok nyomon tudott elindulni, annyit tudtak, hogy a nőt hatféle kötéllel kötözték meg, de a holttest olyan rossz állapotban volt, hogy még egy közeli ismerős is nehezen azonosította volna. Mike Hall hadnagy, aki 14 évig dolgozott az ügyön, ilyen hosszú idő alatt sem került közelebb az azonosításhoz.

Grace koponyája alapján egy törvényszéki dolgozó készített egy képet arról, hogyan nézhetett ki.

Az Othram houstoni techcégnél az elmúlt két évben sokat segítettek a rendőrségnek a DNS nyomon követés módszerével, hogy régóta megoldatlan ügyek végére tegyenek pontot. 2020 novemberében felkarolták az ügyet, és genetikai profilt hoztak létre „Grace” DNS-ével. A közös felmenők alapján végül eljutottak féltestvéréhez, Daniellehez, akit telefonon kerestek meg. Danielle először azt hitte, valaki tréfát űz vele, de végül beleegyezett a DNS-tesztbe. Az eredmény pedig kimutatta, hogy Grace valóban Shawna volt, Danielle és Rob testvére.

A módszer, tehát a DNS és a családfával foglalkozó weboldalak (amelyek azért jöttek létre, hogy rég elveszett családtagokat lehessen megtalálni) összekapcsolását egyébként 2018 óta alkalmazzák az amerikai rendőrségnél. Egy hetvenes, nyolcvanas évekbeli sorozatgyilkos és erőszaktevő kapcsán jöttek rá, hogyha elküldenék a DNS-ét egy ilyen oldalnak, kapnának egy listát a gyilkos hozzátartozóiról. Ennek köszönhetően 2020-ban letartóztatták a gyilkost, Joseph DeAngelo volt kaliforniai rendőrt, és életfogytiglanra ítélték.

A címlapfotó illusztráció.