×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ez történhet hat hónap múlva a Covid-ápoltak 60 százalékával

 

A Covid-19 megbetegedéssel kórházban ápolt betegek 60 százalékának 6 hónappal később is vannak a koronavírusos betegségre jellemző tünetei – derül ki a franciaországi Inserm kutatóintézet hétfőn közzétett tanulmányából, mely a tünetek későbbi fennmaradásának nagyon magas előfordulását mutatta ki.

Bár világszerte sok orvos- és kutatócsoport foglalkozik a Covid-19 betegség természetével és utóhatásaival, a francia Inserm (Országos Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet) és a Párizsi Egyetem közös kutatócsoportja (Inserm/AP-HP/Université de Paris) egy olyan tanulmányt tett közzé, melynek szerzői már igen korán, az első, kórházba került esetek tanulmányozásával elkezdték megfigyeléseiket – közölte a Le Figaro.

A betegeket a fertőzés kimutatását követő 3 és 6 hónap múlva kontrollálták. Megfigyeléseik eredményét hétfőn tették közzé a Clinical Microbiology and Infection című szaklapban. Az 1137 beteg vizsgálati eredményeinek elemzését 63 megfigyelő-központban végezték el.

Minden beteglátogatáskor tíz tünetet kerestek: fáradtság, nehézlégzés, ízületi fájdalom, izomfájdalom, fejfájás, orrfolyás, köhögés, torokirritáció, íz- és szagvesztés. Az eredmények megdöbbentők: a szerzők szerint a 6 hónapig követett betegek 60 százaléka még mindig legalább egy tünetet (főleg fáradtságot, légzési nehézséget, ízületi fájdalmat és izomfájdalmat) produkált, a követett betegek negyede pedig legalább hármat.

A kutatás a munkaerőpiacra vonatkozóan is letaglózó eredményt mutatott ki: ezek szerint azoknak az egyharmada, akiknek a Covid-betegség előtt még volt munkájuk, hat hónappal később állapotuk okán még nem térhettek vissza munkahelyeikre.

Hozzátehetjük: a szerzők nem figyeltek meg valódi javulást az idő múlásával. Azon betegeknél, akiknél az akut fázis után három hónappal jelentkeztek ezek a tünetek (655 fő), a legtöbb esetben hat hónap múlva is fennálltak panaszaik (639 fő).

A kutatók most utánkövető megfigyeléseik során fertőzést követő 18. hónapnál tartanak, vizsgálataikat a neuro-kognitív funkciókat értékelő tesztekkel is kiegészítik.

A „hosszú menetelés"

Kutatók hosszabb ideje észlelték már, hogy néhány ember számára a koronavírus olyan tüneteket, károsodásokat okozhat, amelyek a Covid-19 fertőzés elmúltával hetekig vagy hónapokig is eltarthatnak. A folyamatos tünetes megbetegedést és a poszt-Covid-19 szindrómát, amelyek a megfertőződés után 12 héttel is fennállnak vagy jelentkeznek, Long Covid Syndrome-nak, azaz hosszú Covid-19-nek nevezzük.

A koronavírusból való felépülés sokaknál csak néhány napig tart, ám vannak betegek, akiknél ez a folyamat sokkal tovább is fennállhat, függetlenül a tüneteik súlyosságától. A hosszú COVID-19 tünetei lehetnek többek között – hogy csak néhányat említsünk – a légszomj, nehézlégzés, a rendkívüli fáradtság, fáradékonyság, a heves szívverés, a mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, és még számtalan egyéb tünet.