×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Atomok és molekulák szintjén vált tapinthatóvá a kémia

 

Szó szerint kézzel foghatóvá tette a kémiát találmányával Szombati Zsigmondé Panni. A Vakok Állami Intézményében tanító gyógypedagógus – aki maga is alig látóként éli életét – kitalálta és megvalósította, hogyan lehet a kémiát tapinthatóvá tenni. Hogy miként működik találmánya, az ATOMOL, arról a Kossuth Rádió Az este című műsorában mesélt Balázs Géza egyetemi tanárnak, a szerdai adás házigazdájának.

Atomok és molekulák megismerésére szolgál Szombati Zsigmondné Panni eszköze, amely innen kapta az ATOMOL nevet is. A gyógypedagógus, tanár találmánya kiválóan alkalmas a kémia alapjainak szemléletes módon történő megismertetésére, vak és látó diákok számára egyaránt.

„Több mint 30 éve tanítok kémiát és matematikát a vakok iskolájában, ahová 12 éves koromban még diákként kerültem be. Amikor elkezdtem oktatni, rájöttem, hogy a gyerekek nem igazán értik a kémiát, hiszen ők csak verbális úton tanulnak. Míg egy látó gyereknél ábrák, rajzok segíthetik a megértést, addig egy vak tanulónak csak szóban tudom elmagyarázni a tananyagot. E tapasztalat hatására alkottam meg az ATOMOL-t” – mesélte Az estében Szombati Panni tanárnő, majd hozzátette: két évébe telt mire létrehozta ezt a kémiai oktatási eszközt, amelyre szakmai élete csúcspontjaként tekint.

„Ez egy olyan egyetemes eszköz, amelynek segítségével a kémiát látványossá lehet tenni a vak és a látó gyerekek számára is” – mesélte a tanárnő, miközben Balázs Gézának magyarázta, miként kell használni ezt a kerek, filcből készült tárgyat, amelyre gyöngyöket varrtak.

A szerdai adás, amelyből kiderül, miként kapcsolja össze Szombati Panni tanárnő a matematikát más tantárgyakkal, valamint, hogy néz ki az oktatás a vakok intézetében, IDE kattintva visszahallgatható.

A gondolaébresztő beszélgetéseket tartalmazó műsor, Az este minden hétköznap 21 órától hallható a Kossuth Rádión.