×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A vakcina után a koronavírus másik ellensége a napfény és a meleg időjárás?

 

A meleg hőmérséklet és a trópusi éghajlat valóban segíthet csökkenteni a Covid-19 terjedését – tudhattuk meg egy új tanulmányból.

A tanulmány megállapította, hogy meleg hőmérsékletű és hosszú napsütéses napokkal rendelkező helyeken – például az Egyenlítőhöz közeli helyeken – alacsonyabb a koronavírus esetek aránya, összehasonlítva az Egyenlítőtől távolabbi, hidegebb időjárású országokkal – olvashatjuk a LiveScience tudományos hírportál cikkében.

Az eredmények még akkor is megmaradtak, miután a kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek, amelyek befolyásolhatják mind a Covid-19 terjedését, mind a jelentett esetek számát, például egy ország urbanizációs szintjét.

Ennek ellenére a szerzők hangsúlyozzák, hogy eredményeik nem azt jelentik, hogy a nyári időjárás megszünteti a koronavírus-járványt.

Eredményeink nem azt sugallják, hogy a betegség nyáron eltűnik, vagy nem érinti az Egyenlítőhöz közeli országokat” – írták a tanulmány szerzői a Scientific Reports folyóiratban április 27-én megjelent cikkükben.

Röviddel azután, hogy 2020 telén megkezdődött a koronavírus-járvány, feltételezések szerint a nyári hőmérséklet enyhülést hozhat a koronavírus ellen. Valójában sok légzőszervi vírus – köztük az influenzavírus – szezonális mintázatot mutat, télen tetőzik, nyáron pedig leszálló ágba kerül.

A tudósok nem tudják biztosan, miért követik ezek a vírusok szezonális mintát, de vélhetően számos tényező játszik szerepet. Például tanulmányok azt sugallják, hogy sok légúti vírus stabilabb és hosszabb ideig tartózkodik a levegőben hideg hőmérsékletű és alacsony páratartalmú környezetben. Illetve a téli időszakban a beltéri összejövetel szintén fokozhatja a vírus terjedését.

A laboratóriumban végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a magas hőmérséklet és a páratartalom csökkenti a SARS-CoV-2 túlélési esélyeit.

Az új tanulmányban a kutatók 117 országból származó információkat elemeztek, felhasználva a Covid-19 terjedésével kapcsolatos adatokat a járvány kezdetétől 2021. január 9-ig terjedő időszakból.

A kutatás eredményei összhangban vannak azzal a hipotézissel, miszerint a magasabb hőmérséklet és több napfény csökkenti a vírus terjedését, ami azt jelenti, hogy a nyári hónapokban alábbhagyhat a vírus terjedése.

A szerzők azonban megjegyezték, hogy a tanulmány csak 2021. január 9-ig vette figyelembe az adatokat, mielőtt számos koronavírus variáns megjelent volna, így az nem világos, hogy ezekre a variánsokra is ugyanúgy hat-e a hőmérséklet és a napfény.

A címlapfotó illusztráció.