×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mezőgazdaságra, élelmiszer-előállításra válság idején is szükség lesz

 

Egyre több pályakezdő fiatal lát lehetőséget a hazai agráriumban, rekordszámban jelentkeztek a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem képzéseire. Az egyetem népszerűségéhez hozzájárult az intézmény struktúraváltása is, ami kiszámítható jövőképet biztosít az egyetem dolgozói és leendő hallgatói számára egyaránt. Az M1 Magyar gazda című műsorában bemutatták a megújult agráregyetemet.

A hazai agrárium versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen, hogy emelkedjen a piacképes ismeretekkel bíró, felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a szektorban, ezért is örvendetes, hogy növekszik a területen tanuló hallgatók száma. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 13 ezer hallgató számára biztosít képzést öt campuson, ezen az egyetemen szeretné folytatni tanulmányait az agrárterületen továbbtanulni vágyó fiatalok fele.

„Országosan a felsőoktatásba tavalyhoz képest 11 százalékkal jelentkeztek többen. Nálunk ez az arány ennek kétszerese intézményi szinten, húsz százalék körüli. Az agrár szakoknál pedig még nagyobb ez az arány, 30 százalékkal jelentkeztek többen agrár képzéseinkre tavalyhoz képest.” – szemléltette Gyuricza Csaba rektor a MATE népszerűségét.

Az adatok különösen biztatóak annak fényében, hogy a pandémia megnehezítette a képzések népszerűsítését, az egyetemi nyílt napokat ugyanis idén csak a virtuális térben lehetett megtartani.

Az egyetem vezetői szerint a MATE népszerűségéhez hozzájárult az intézmény struktúraváltása is.

„Egy olyan új intézmény jött létre, ami nagyon stabil, kiszámítható jövőképet mutat nekünk, a dolgozók számára is, és valószínűleg a leendő hallgatók is azt érzik, hogy ez nem olyan intézmény, ami jövőre megszűnik, vagy két év múlva bajba kerül” – mondta el Gombos Péter, a MATE Kaposvári Campus-ának főigazgató helyettese.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gyuricza Csaba megbízott rektor, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Nagy István agrárminiszter, kuratóriumi tag Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) ünnepi névadó dokumentumának aláírása után 2021. február 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ráadásul a pályakezdők fizetése egyre magasabb az agrár szektorban. A koronavírus járvány pedig bebizonyította, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar válságálló, stabil megélhetést biztosít az ágazatban dolgozók számára.

„Aki mezőgazdasággal foglalkozik, nemcsak egy nagyon szép szakmát, hivatást választ, hanem ez egyúttal hosszú távú biztonságot is jelent számára, mert bármilyen válságos időszak is következik be, biztos, hogy mezőgazdasági termelésre, élelmiszerelőállításra szükség lesz.”

– hangsúlyozta Gyuricza Csaba


Címlapfotó: A MATE gödöllői központi épülete (MTI/Bruzák Noémi)