×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Összezsugorodik a szív hosszan tartó úszás vagy űrben tartózkodás alatt

 

Egy amerikai kutatás szerint a hosszan tartó úszás vagy űrben tartózkodás a szív összezsugorodásához vezet. A Texasi Egyetemen végzett vizsgálatban egy űrhajós és egy maratonúszó szívét figyelték meg több hónapon keresztül.

A kutatást Benjamin Levine, a Texasi Egyetem délnyugati orvosi központjának belgyógyász professzora vezette, és alanyai Scott Kelly asztronauta és valamint Benoît Lecomte sportoló voltak.

„Mindkét tevékenység megszünteti a terhet, amit a gravitáció helyet szívünkre, ezzel pedig sorvadást idéz elő” – írta a BBC.

Professzor Levine szerint az évek során folytatott kutatásokból kiderült, hogy a szív igencsak képlékeny, és alkalmazkodik a rá nehezedő teherhez.

Scott Kelly háromszáznegyven napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrben a szívnek nem kell felfele pumpálnia, ugyanis nincs szükség arra, hogy a gravitáció ellen dolgozzon. Hasonló helyzetben volt Benoît Lecomte, a maratonúszó is, aki ezúttal a Csendes-óceánnak vágott neki. Végül 2812 kilométert úszott 159 nap alatt (az átúszást nem fejezte be).

Az úszó átlagosan napi 5,8 órát úszott és napi nyolc órát aludt, így a BBC cikke szerint minden nap nyolc-tizenhét órát töltött vízszintes pozícióban. Ezekben az esetekben vízszintes pozícióban van a test, így a gravitáció szívre gyakorolt terhelése megszűnik. Nem véletlen, hogy sokszor ágyban fekvéssel vagy vízben készítik fel az űrhajósokat. Azonban az utóbbi a hatásosabb, ez áll közelebb az űrrepüléshez.

Mivel a két férfi szíve nem pumpált felfelé, szívük tömege csökkenni kezdett.

A négy-öt hónap alatt Lecomte bal szívkamrája 20-25 százalékkal, Kelly szíve az egy év alatt pedig 19 és 27 százalékkal csökkent.

A testmozgás segíthet a tömegveszteség kiegyensúlyozásában, ezért van az, hogy az asztronautáknak már kötelező a testedzés, hogy csökkentsék az űrben az izmaikra és csontjaikra gyakorolt hatást. Ám a szívzsugorodás megakadályozására ez nem volt elég.

Ahogy Lecomte esetében az úszás sem. A tanulmányban arra következtetnek, hogy a férfi nem nagy intenzitású mozgást végzett, hanem egy könnyed, laza tempót vett fel. Az alacsony intenzitású mozgás pedig szintén nem egyensúlyozza ki a gravitáció megszűnésének hatását.

Azonban a szív alkalmazkodása nem hosszú távú, mindkét férfi szíve visszatért normális tömegéhez, nagyságához, amikor visszatértek a szárazföldre.

A Cipher NASA-program keretében további tíz űrhajóst küldenek majd hosszú távú küldetésekre, amelynek során a kutatók különféle vizsgálati módszerekkel próbálnak majd többet kideríteni a szívműködésről az űrben.

A címlapfotó illusztráció.