×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Búcsút inthetünk az egyik legkellemetlenebb orvosi vizsgálatnak

 

A daganatok kimutatására alkalmas apró kamerát tartalmazó tabletta forradalmasítja a bélrák diagnosztizálását és kezelését.

A kellemetlen béltükrözés helyettesítésére fejlesztettek ki egy új eszközt Nagy-Britanniában, mely egy miniatűr beépített kamerával van felszerelve, és tablettaként vehető be – számolt be róla a Daily Mail.

Genevieve Edwards, a Bowel Cancer UK vezérigazgatója elmondta, az új eszköz „hatalmas változást jelenthet a bélrákos tünetekben szenvedők számára, és segíthet a brit Országos Egészségügyi Szolgálatnak (NHS), hogy kiemelten kezelhesse azokat, akiknek sürgősen további vizsgálatokra van szükségük”.

A bélrák a negyedik leggyakoribb rákfajta az Egyesült Királyságban – évente több mint 42 ezer új esetet diagnosztizálnak, és 16 500-an vesztik miatta életüket.

Sokszor azért veszik későn észre, mert a páciensek csak végső esetben hajlandók átélni a kényelmetlen eljárást, amely során az orvosok egy kamerával felszerelt vékony csövet a végbélen keresztül a vastagbélbe vezetnek.

A kellemetlenségeknek azonban hamarosan vége lehet, ugyanis az új tabletta bevételével a betegek anélkül folytathatják mindennapjaikat, hogy kórházban kellene maradniuk.

A tabletta nagyjából akkora, mint egy méretesebb vitamintabletta, és lenyelve ugyanolyan utat tesz meg a belekben, mint az étel.

A készülék a beleken áthaladva körülbelül 400 ezer képet készít,

hogy megtalálja az esetleges rendellenességeket – például rákot vagy gyulladásos bélbetegséget –, amelyeket a beteg derekán viselt eszközre küld.

Ezt követően az orvosok letöltik a képeket, és jelentést készítenek, melynek sokkal gyorsabb az eredménye, mintha a páciens röntgenen vagy kolonoszkópián esne át. A kapszula végül az ürülékkel együtt lehúzható a vécén.

A vizsgálat előtt a betegeknek szigorú diétát kell betartaniuk, és a tesztet megelőző nap erős hashajtókat kapnak, hogy a kamera a lehető legtisztább képeket készíthesse.

Ha a megoldás sikerrel jár, a diagnózis új formája helyettesítheti az invazív kolonoszkópiákat, valamint a röntgenezést.

Az eszközöket, amelyek mindössze öt órán belül eredményt adhatnak, Nagy-Britanniában országszerte 11 ezer NHS-betegnek küldik tesztelésre.

A címlapfotó illusztráció.