×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar egyetem a brit QS világrangsorának élmezőnyében

 

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lett Magyarország legjobb egyeteme a Quacquarelli Symonds (QS) egyetemi világrangsorában, emellett az SZTE a 2021-es tudomány- és szakterületi listákon is kiválóan szerepelt. A szerdán nyilvánosságra hozott eredmények alapján a Tisza-parti universitas magyarországi viszonylatban több szakterületen is dobogós helyen végzett a brit QS listáján.

A felmérés összeállítói öt tudományterületet és 51 szakterületet vizsgáltak meg, amelyek szerint 1453 felsőoktatási intézményt rangsoroltak. A listák összeállításakor figyelembe vették – szakterületenként eltérő súlyozással – az akadémiai szféra és a munkáltatók értékeléseit, valamint a tudományos munkák idézettségét jellemző két mutatót: az egy műre eső idézetek számát és az úgynevezett Hirsch-indexet.

A Szegedi Tudományegyetem az élet- és orvostudományok területén a 451-500. helyezést érte el a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában, amivel megtartotta tavalyi dobogós pozícióját.

A szegedi universitas a tudományterületek közül itt teljesített a legerősebben, amihez hozzájárult az is, hogy az ide tartozó orvostudományi szakterületen az előkelő 351-400. helyen végzett az intézmény. Emellett az SZTE idén ismét bekerült a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás szakterületet vizsgáló tematikus listára a 351-400. helyen. A biológiai tudományokban pedig az 501-550. helyet tudhatja magáénak, mely szintén dobogós helyet jelent.

Az említetteken túl, a természettudományok tágabb kategóriáján belül, a kémia szakterületet vizsgáló listán is jól áll az SZTE a megszerzett 551-600. hellyel. Mindezek mellett 2021-ben először a fizika és csillagászat szakterületére is felkerült a Szegedi Tudományegyetem, ahol szintén az 551-600. helyet tudhatja magáénak.

Az eredményeket tekintve elmondható, hogy

Magyarország egyik legjobb egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem évről-évre rangos pozíciókat foglal el a QS globális rangsoraiban.

Kiválóan szerepelt az intézmény a QS összegyetemi világrangsorában is: itt az 501-510. helyen végzett, amely magyarországi viszonylatban a legjobb pozíció.

A címlapfotó illusztráció.