Míg egyesek a majonézt szendvicsükre kenik, az izraeli tengeri teknősök mentőközpontja egyedülálló célra használja fel: az ottani olajszennyezés áldozatául esett veszélyeztetett teknősök kezelésére.
Az izraeli sajtó február közepén számolt be arról, hogy olajszennyezés érte Izrael földközi-tengeri partvonalát.
Az északi Hadera környékén lévő Gador természetvédelmi területnél a kátrányos anyag halakat, teknősöket és más tengeri lényeket borított be.
A több száz tonna olaj különösen komoly veszélyt jelent a tengeri teknősökre, mivel a víz felszínén lélegeznek és táplálkoznak.
Sok kátránnyal borított teknős már a partra mosódott, közülük néhány már elpusztult, a tengeri teknősök mentőközpontja eddig tizenegy veszélyeztetett zöld tengeri teknőst orvosi kezelés céljából szállított el a Tel-Avivtól északra fekvő Michmoretbe – írta a LiveScience tudományos hírportál.
Oil spill off Israel's coast is its worst maritime pollution in decades, and cleanup 'could take years' https://t.co/WoJYJVt6nW
Pix: Shlomi Ben Shimol / INPA + Israel Nature and Parks Auth pic.twitter.com/o5Ir5oGbDK
— avi scharf (@avischarf) February 20, 2021
„Kátránnyal tele érkeztek hozzánk. Az egész légcsövük, kívül és belül tele volt kátránnyal” – mondta Guy Ivgy, a központ orvosi asszisztense.
A teknősök emésztőrendszerében lévő
kátrányt majonézzel, illetve más zsíros anyagokkal távolították el, amelyek gyakorlatilag megtisztítják szervezetüket és lebontják a kátrányt,
lehetővé téve a teknősök számára, hogy egyszerűen kiürítsék magukból az idegen anyagot – mondta Ivgy.
A majonéz két folyadék egységes keveréke, amelyek általában nem keverednek jól, ebben az esetben az olaj és a víz a két folyadék. A víz a tojássárgájából származik, melynek körülbelül 50 százaléka víz, és általában citromléből vagy ecetből. A majonéz készítéséhez erőteljesen össze kell keverni a tojás sárgáját és a savat, majd lassan bele kell csöpögtetni az olajba. Az olajcseppek a tojás sárgájában található lecitin molekulának köszönhetően felfüggesztett állapotban maradnak, a molekula egyik oldalon hidrofil, vagyis a vízhez tapadhat, a másikon pedig hidrofób, vagyis a vizet taszítja A lecitinmolekulák körülvesznek minden olajcseppet, a hidrofil végek kifelé mutatnak, így a víz és az olaj nem taszítják egymást.
Mivel a majonéz hidrofób és hidrofil tulajdonságokkal is rendelkezik, kölcsönhatásba léphet a teknős emésztőrendszerében található olajos, hidrofób kátrány és hidrofil molekulákkal. Ezzel akadályt képezve a kátrány körül, amely jobb kölcsönhatásba lép a vízzel, így a mérgező anyag kevésbé lesz ragadós.
A majonéznek köszönhetően a megmentett teknősök várhatóan egy-két hét alatt felépülnek,
majd ezután szabadon engedhetik őket.
Címlapfotó: Twitter.com