×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Majonézzel segítenek az olajat nyelt izraeli teknősökön

 

Míg egyesek a majonézt szendvicsükre kenik, az izraeli tengeri teknősök mentőközpontja egyedülálló célra használja fel: az ottani olajszennyezés áldozatául esett veszélyeztetett teknősök kezelésére.

Az izraeli sajtó február közepén számolt be arról, hogy olajszennyezés érte Izrael földközi-tengeri partvonalát.

Az északi Hadera környékén lévő Gador természetvédelmi területnél a kátrányos anyag halakat, teknősöket és más tengeri lényeket borított be.

A több száz tonna olaj különösen komoly veszélyt jelent a tengeri teknősökre, mivel a víz felszínén lélegeznek és táplálkoznak.

Sok kátránnyal borított teknős már a partra mosódott, közülük néhány már elpusztult, a tengeri teknősök mentőközpontja eddig tizenegy veszélyeztetett zöld tengeri teknőst orvosi kezelés céljából szállított el a Tel-Avivtól északra fekvő Michmoretbe – írta a LiveScience tudományos hírportál.

„Kátránnyal tele érkeztek hozzánk. Az egész légcsövük, kívül és belül tele volt kátránnyal” – mondta Guy Ivgy, a központ orvosi asszisztense.

A teknősök emésztőrendszerében lévő

kátrányt majonézzel, illetve más zsíros anyagokkal távolították el, amelyek gyakorlatilag megtisztítják szervezetüket és lebontják a kátrányt,

lehetővé téve a teknősök számára, hogy egyszerűen kiürítsék magukból az idegen anyagot – mondta Ivgy.

A majonéz két folyadék egységes keveréke, amelyek általában nem keverednek jól, ebben az esetben az olaj és a víz a két folyadék. A víz a tojássárgájából származik, melynek körülbelül 50 százaléka víz, és általában citromléből vagy ecetből. A majonéz készítéséhez erőteljesen össze kell keverni a tojás sárgáját és a savat, majd lassan bele kell csöpögtetni az olajba. Az olajcseppek a tojás sárgájában található lecitin molekulának köszönhetően felfüggesztett állapotban maradnak, a molekula egyik oldalon hidrofil, vagyis a vízhez tapadhat, a másikon pedig hidrofób, vagyis a vizet taszítja A lecitinmolekulák körülvesznek minden olajcseppet, a hidrofil végek kifelé mutatnak, így a víz és az olaj nem taszítják egymást.

Mivel a majonéz hidrofób és hidrofil tulajdonságokkal is rendelkezik, kölcsönhatásba léphet a teknős emésztőrendszerében található olajos, hidrofób kátrány és hidrofil molekulákkal. Ezzel akadályt képezve a kátrány körül, amely jobb kölcsönhatásba lép a vízzel, így a mérgező anyag kevésbé lesz ragadós.

A majonéznek köszönhetően a megmentett teknősök várhatóan egy-két hét alatt felépülnek,

majd ezután szabadon engedhetik őket.

Címlapfotó: Twitter.com