×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Kódolt üzenetet rejtett a marsjáró ejtőernyője

 

A NASA tudósai elrejtettek egy kódot, amelyre csak a marsjáró leszállása közben derült fény, az internetezők pedig alig hat órán belül megoldották a rejtvényt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bemutatta kedden az első jó minőségű videót, amelyet a Perseverance marsjáró készített, napokkal korábbi leszállásakor.

A marsjáró leereszkedése közben láthattuk a fölötte lévő ejtőernyőt, amelyen a vörös és fehér csíkok egy titkos kódot hordoztak.

Az ejtőernyő központjából látszólag véletlenszerű, koncentrikus körökben sugárzó csíkok valójában egy bináris számítógépes kóddal írt üzenetet takartak – közölte Adam Steltzner, a Perseverance főmérnöke a Twitteren, miután a kódot hétfőn este megfejtették.

A vörös-fehér csíkok minden húrja egy betűt képvisel: amikor az óramutató járásával megegyező sorrendben olvassuk az ejtőernyő belső gyűrűjétől a külső gyűrűig, a kódolt betűk azt az üzenetet adják ki, hogy „Dare Mighty Things”, vagyis magyarul:

Merj hatalmas dolgokat (tenni).

Ha az üzenet ismerős, nem véletlen, mivel ugyanez olvasható a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) székhelyének falán Pasadenában, Kaliforniában, ez ugyanis évek óta a labor mottója.

Az ejtőernyő külső gyűrűje tartalmaz egy sor koordinátát is: északi szélesség 34 ° 11' 58" nyugati hosszúság 118 ° 10' 31" – ez pedig nem más, mint a JPL kaliforniai központja.

Ahogyan a hihetetlennek tűnő tudományos eredményeket elérjük, úgy reméljük, hogy ezek, a mérnöki munkánk során tett erőfeszítések inspirálhatnak másokat is” – fogalmazott Allen Chan a Perseverance vezető rendszermérnöke, aki felhívta az emberek figyelmét az elrejtett kódra.

Néha üzeneteket hagyunk a munkánkban, hogy mások megtalálják, ezért fel is hívunk mindenkit arra, hogy készítsen egy képet, és mutassa meg munkáját” – nyilatkozta Chan a The Verge hírportál cikkében.

Chen később a The Verge-nek elmondta, hogy valószínűleg több titkos kód és üzenet rejtőzik a Perseverance fedélzetén, amelyek többségét

soha nem fogom megtudni – még én sem”.

(Címlapfotó: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech)