×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A beteg gyerekek a KórházSuliban tanulnak

 

A Debreceni Egyetem (DE) gyermekgyógyászati klinikáján működő bázisintézménye fejlesztésére törekszik a KórházSuli (KS) Alapítvány – közölte a szervezet. Az együttműködés célja egy olyan jól működő rendszer kiépítése, amely egyaránt segíti a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek gyógyászati és oktatási rehabilitációját.

A közlemény szerint a 2014-ben létrejött alapítvány Budapesten kezdte meg tevékenységét, 2020 ősze óta működik Debrecenben, a gyermekgyógyászati klinikán is. Az egészségügyi intézmény ellátási területe Kelet-Magyarország, sőt bizonyos betegségcsoportok esetében az egész ország. Évente 25 ezer járóbeteget és több mint ötezer fekvőbeteget látnak el, 40 százalékuk krónikus betegség miatt gondozott vagy súlyos akut betegségből lassan felépülő gyermek – írták.

A gyerekklinika célja, hogy mind nagyobb hangsúlyt helyezzen a komplex rehabilitációra, ennek érdekében a KórházSuli oktatási modelljét és munkáját beépítik a rehabilitációs rendszerükbe

– idézték a közleményben Berkes Andrea nefrológust.

Tóthné Almássy Monika, a KS vezetője azt emelte ki, hogy tovább kívánják erősíteni régiós munkájukat. Egy specifikus, kifejezetten Kelet-Magyarország sajátosságait figyelembe vevő rendszer kiépítésére törekednek; már a nyíregyházi és a berettyóújfalui kórházzal is elindult az együttműködésük, onnan is vannak tanulóik.

Azt írták,

megkezdték a térség felsőoktatási intézményeivel való kapcsolatfelvételt is egy olyan KórházSuli-kurzus beindítása érdekében, mint amilyen a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetemen már évek óta működik.

Önkénteseink megismerkedhetnek a hátrányos helyzetű, tartósan beteg gyerekek oktatásmódszertanával, így a helyi problémákra valós megoldásokat találunk. Célunk, hogy ezáltal csökkenjen az érintett tanulók teljes lemorzsolódása” – mondta az alapítványi vezető.

Kiemelték, Magyarországon évente mintegy 1500-2000 gyermek kényszerül magántanulói státuszba olyan betegségek következtében, amelyekben a teljes felépüléshez hónapokig, akár évekig is eltartó kórházi kezelés és otthoni lábadozás is szükséges.

A KórházSuli Alapítvány 2014-es megalakulása óta több mint 600, a betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyerek felzárkózását és visszailleszkedését segítette.

A szervezet 1700 önkéntese – középiskolások és egyetemisták – a múlt tanévben 144 gyógyuló diáknak 1200 tanórát tartott, a járványhelyzet 13 hete alatt pedig újabb 219 gyereknek segítettek – zárul a közlemény.

A címlapfotó illusztráció.