×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A koronavírusok inkubátoraként szolgálhatnak emlősfajok százai

 

Emlősfajok százai szolgálhatnak inkubátorként a koronavírusok számára, potenciálisan új vírusokat képezve és a jövőbeni járványokat előidézve. E fajok közé tartoznak a vadállatok, például a denevérek és a majmok, valamint a háziállatok, például a sertések és macskák.

A Nature Communications folyóiratban február 16-án megjelent tanulmány rávilágít arra, hogy a koronavírusok sokféle gazdát megfertőzhetnek. A kutatás több száz olyan állatfajt azonosít, amelyek megfertőződhetnek ismert koronavírusokkal, bár ezek közül a fertőzések közül sokat még nem figyeltek meg a vadonban – írták a LiveScience honlapján.

A koronavírusok nagyszámú víruscsaládot alkotnak, amelyek megfertőzhetik a madarakat és az emlősöket is.

A SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus csak egy tagja a koronavírus családnak.

Egy algoritmus segítségével megállapították, hogy átlagosan mindegyik vírusnak több mint 12 emlős gazdája van. Az előrejelzések szerint minden egyes átvizsgált állatfaj átlagosan több mint öt féle koronavírus potenciális gazdája lehet.

Azok az állatok jelentik a legnagyobb veszélyt, amelyek sok koronavírus gazdatestjeként szolgálhatnak. Amikor több koronavírustörzs támadja meg ugyanazt a sejtet, génjeik keveredhetnek, ezáltal új vírus mutációt generálnak.

Az algoritmus azt is meghatározta, hogy mely emlősök hordozhatnak több koronavírust, melyek a koronavírus rekombinációjának melegágyai lehetnek. A rekombináció jelenségegyüttes során a meglévő tulajdonságokat kialakító örökítő tényezők újrarendeződnek, és ezzel új génkombinációkat hoznak létre.

Ilyen kiemelt állatok például a kisebb ázsiai sárga denevérek, a csimpánzok és az afrikai zöldmajmok. A kutatás továbbá kimutatta, hogy a közönséges sündisznó, az európai nyúl és a házimacska is valószínűleg gazdatestje lehet a rekombinációnak.

De „a SARS-CoV-2 rekombinációs gazdaszervezet vizsgálat legkiemelkedőbb eredménye a házisertés”, amely az előrejelzések szerint a SARS-CoV-2 mellett 121 koronavírust is tartalmazhat – írták a tanulmány szerzői.

Azonban itt fontos megjegyezni, hogy

a más, magas kockázatú haszonállatok közelében tartott sertéseket tekinthetőek magas kockázatúnak, míg a más állatoktól elkülönítve tartott sertések viszonylag alacsony kockázatúaknak tekinthetőek

– tudhattuk meg a tanulmányból.

A jövőben a kutatók hasonló tanulmányozási modell kidolgozását tervezik a madárfajok vizsgálatára, hogy megnézzék, mely madarak lehetnek a koronavírus rekombinációjának forrásai. Az eddig ismert madár koronavírus gazdatestek között szerepelnek a pulykák és a gyöngytyúkok is.

A madarakra vonatkozó adatok összegyűjtése után a csapat le akarja modellezni, hogy az állatvilágban az esetleges koronavírus-gazdatestek milyen gyakran érintkeznek egymással.

Ez lehetővé teszi annak megbecsülését, hogy egy földrajzi tartományon belül hol van a legnagyobb veszélynek kitéve egy állatfaj” – fogalmazott a tanulmány egyik szerzője.

A címlapfotó illusztráció.