×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Itt a lehetőség, hogy valóra váltsa gyerekkori álmát

 

Az Európai Űrügynökség (ESA) az űrkutatók következő generációját keresi, és most minden eddiginél szélesebb körben indítja meg a felvételit.

A párizsi székhelyű ügynökség a következő hónapban, több mint egy évtizede először kezdi meg az űrhajósok felvételének folyamatát – olvashatjuk a Politico hírportál oldalán.

Az ESA tisztviselői által kedden ismertetett terv szerint legalább négy, maximum hat teljes munkaidős űrhajós felvételére van szükség, és további 20 embert alkalmaznának tartalékosként.

A pályázóknak tudományos, mérnöki vagy orvostudományi mesterdiplomával kell rendelkezniük, vagy kísérleti tesztpilótának kell lenniük. Emellett a legalább hároméves posztgraduális tapasztalat is elvárás, valamint az, hogy a jelentkező angolul folyékonyan, anyanyelvén kívül pedig legalább egy további nyelven beszéljen – mondta Lucy van der Tas, az ESA tehetségkutató vezetője.

A pályázati időszak március 31-től május 28-ig tart, melyet egy hatlépcsős kiválasztási folyamat követ 2022 októberéig.

Az első fordulóhoz önéletrajz, motivációs levél és repülés-egészségügyi igazolás szükséges (bár pilóta engedély nem kötelező).

Az első küldetések a Nemzetközi Űrállomásra irányulnak” – mondta Frank De Winne, volt belga űrhajós, aki most az ESA kölni speciális kiképző központját vezeti, majd hozzátette, „ez csak a kezdet. Végül azon akarunk dolgozni, hogy űrhajósaink a Holdra jussanak”.

Nők jelentkezését is várják

Az ügynökség a nemek közti egyenlőség jegyében a nőket is arra biztatja, hogy jelentkezzenek. A kadétok az ESA 2009-es osztálya mellett fognak dolgozni, ide tartozik Thomas Pesquet, Tim Peake és Samantha Cristoforetti, a jelenlegi csapat egyetlen női úrhajósa.

Az ESA jelentkezési lehetőség ad a fogyatékossággal élő személyeknek is

Ezenkívül az ESA elindít egy úgynevezett „Parastronaut projektet”, melynek célja a fogyatékossággal élő személyeknek is lehetőséget adni az űrbe jutásra.

Olyan személyt keresünk, aki pszichológiailag, kognitívan, technikailag és szakmailag képes arra, hogy űrhajós legyen, de rendelkezik olyan bizonyos fizikai korlátokkal, amelyek általában megakadályoznák kiválasztásukat” – mondta David Parker, az ESA technológiai, tudományos és kutatási igazgatója.

A címlapfotó illusztráció.