×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Önmagát kezdi szabályozni a Twitter

 

A Twitter részben a felhasználókra bízza az egyelőre pilot szakaszban lévő Birdwatch nevű megoldásával a moderálást, amelynek segítségével jegyzeteket lehet csatolni a kérdéses posztokhoz. Ezzel aligha válaszol a Jack Dorsey vezette techóriás azokra a szólás- és véleményszabadsággal kapcsolatos kritikákra, amelyeket azután kapott, hogy törölte az akkor még regnáló amerikai elnök, Donald Trump fiókját.

A Twitter Birdwatch (vagyis Madárles) néven egy olyan megoldással bővíti közösségi platformját, amely lehetővé teszi, hogy maguk a felhasználók hívják fel más felhasználók figyelmét arra, hogy mely posztokat találják félrevezetőnek. A felhasználók jegyzetekkel láthatnak el félrevezetőnek tartott tweeteket, az értelemzést segítő információkat csatolhatnak hozzájuk és értékelhetik más felhasználók jegyzeteit is.

A széleskörű és sokszínű közreműködők által kialakított konszenzussal a végső célunk az, hogy a közösségi jegyzetek majd közvetlenül láthatóak és mindenki számára elérhetőek legyenek a tweeteknél

fogalmaztak a Twitternél.

A pilot program egyelőre csak az Egyesült Államokban indul el. Arról nem nyilatkoztak, meddig tart ez a próbaszakasz, de azt világossá tették, hogy az amerikai elnökválasztás kapcsán már bevezetett, félretájékoztatásra felhívó paneljüket nem fogja lecserélni, inkább csak kiegészíti majd.

Birdwatch opció egy tweetnél. Forrás: twitter.com

Azt hisszük, hogy ebben a megközelítésben megvan az a gyorsaság, amivel a félrevezető információk terjedésére válaszolni lehet, és olyan kontextust ad az információhoz, amelyben az emberek bízhatnak és értékesnek találhatnak

fejtette ki a Twitter a hétfői bejelentésében.

A megoldás induló szakaszában az üzenetekhez írt extra jegyzetek csak egy különálló oldalon, a Birdwatch oldalán lesznek láthatók. Itt a pilot programban résztvevők értékelhetik, hogy ezek a jegyzetek mennyire hasznosak meglátásuk szerint.

A Twitter leszögezte: egyelőre a fő platformjától teljesen függetlenül működik a Birdwatch, vagyis nem befolyásolják az ott elhelyezett jegyzetek azt, hogy hogyan látják az egyes tweeteket a felhasználók, vagy melyeket ajánlja ki részükre a Twitter.

A Twitter közlése szerint eddig mintegy 100 interjút készítettek a legkülönfélébb politikai véleményt vallókkal és átfogó támogatást kapott a Birdwatch tőlük. A Twitter szerint különösen az talált támogatásra körükben, hogy a Birdwatch sokkal inkább a közösség hangját értékeli, nem pedig a Twitter vagy valamilyen központi hatóság véleményét, de azt is értékelték, hogy a jegyzetek hasznos kontextust adtak egy-egy tweethez, amelyekkel jobban meg lehetett érteni azt (ahelyett, hogy az adott tartalomra az „igaz” vagy „hamis” jelzőt tették volna).

Birdwatch-jegyzet egy tweetnél. Forrás: twitter.com

A Twitter a Birdwatchot egy transzparens rendszerként kívánja üzemeltetni, ezért a Birdwatch kódját nyilvánossá tette annak érdekében, hogy szakértők és kutatók is elemezni tudják az új rendszert és a visszajelzéseik alapján tudják tökéletesíteni a rendszert.

A közleményben hozzáteszik: tudják, hogy számos kihívással néz szembe egy olyan közösség-alapú rendszer építése, mint amilyen a Birdwatch, így például azzal, hogy ellenállóvá tegyék az olyan manipulációs kísérletek ellen, amelyek szimplán a többségen vagy a jegyzeteket adók eloszlásának elfogultságán alapul.

A koordinált manipulációs kísérletek kapcsán azt írták: azok lehetőségét már a pilot időszakban szeretnék csökkenteni. Ezért a pilotban csak azok vehetnek részt, akik megfelelnek a feltételeiknek, vagyis megerősített telefonszámmal és e-maillel rendelkeznek, valamely telekommunikációs szolgáltatónál van a telefonszámuk (tehát nem virtuális), a kétlépcsős azonosítást beállították és nem figyelmeztették korábban a Twitter szabályainak megsértésére.

Az utóbbi kritérium különösen érdekes lehet, hiszen az amerikai elnökválasztási kampány és az azt követő időszakban is számos felhasználó bejegyzését jelölte meg vagy távolította el a Twitter.

A Birdwatch működése kapcsán a Twitter azt mondta:

Tudjuk, hogy ez rendetlen lehet és időnként problémás is, de hiszünk abban, hogy megéri kipróbálni ezt a modellt.

A Twitter a Capitolium ostromát követően mintegy hetvenezer, a QAnonhoz köthető fiókot törölt vagy függesztett fel ideiglenesen, majd magát Donald Trump elnök fiókját is törölte.