×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra asztalra kerülhet a prémiumkategóriás csapósügér

 

A hazánkban őshonos csapósügér Nyugat-Európában prémiumkategóriás, minősége a süllővel és a sügérfélékkel vetekszik, nálunk mégis ritkán kerül az asztalra.

(Fotó: Wikipedia.org)

A csapósügér néhány évtizeddel ezelőtt nagy számban fordult elő természetes vizeinkben, mára azonban jelentősen lecsökkent az állomány.

A Debreceni Egyetem Halbiológiai Laboratóriumának munkatársai azt kutatják, hogyan lehetne intenzív termelésbe vonni a hazánkban őshonos halfajt, amely kiváló húsa miatt prémiumkategóriás termék lehet.

Nyugat-Európában a csapósügér főleg mint étkezési hal játszik egyre inkább fontos szerepet,

hiszen kiváló húsminőséggel rendelkezik. Magyarországon még inkább horgászhalként népszerű, viszont megfigyelhető, hogy az utóbbi években a horgászok körében ennek a halfajnak a népszerűsége folyamatosan növekszik, és jelentős piaci kereslet van a halfaj iránt – mondta Fehér Milán, a Debreceni Egyetem tudományos munkatársa az M1 Magyar gazda című műsorában.

Több hazai termelő foglalkozik ezzel a halfajjal. Számukra nagy segítség az egyetem projektje, amely a természetes és horgászvizek állománypótlását is célul tűzte ki.

Laboratóriumi körülmények között szaporítjuk, neveljük a tenyészállományt. A kutatás része a lárvanevelés és az ivadéknevelés fejlesztése. Az első évét a hal zárt, intenzív, recirkulációs rendszerben tölti. Létrehoztunk a projekt keretében a közeli víztározón egy ketreces halnevelő rendszert, ami ennek a halnak a tavi utónevelését szolgálja. Míg bent teljesen intenzív körülmények között történik a nevelés, addig a ketreces nevelés egy félintenzív technológiának felel meg, hiszen a környezeti tényezők és a takarmányozás ugyanúgy kontrollálható, azonban egy természetközelibb térben, környezetben történik a halfaj utónevelése

– magyarázta.

A kutatás része az optimális tartástechnológia és a takarmány kifejlesztése. A tartástechnológia szempontjából a csapósügér esetében kiemelhető, hogy

egy viszonylag stresszérzékeny halfajról van szó.

A megvilágítás, a medence színe és a vízhőmérséklet is jelentősen képes befolyásolni a hal növekedését, illetve testtömege gyarapodását. Mivel ez egy ragadozó halfaj, így intenzív technológiában teljes értékű, mesterséges takarmányokkal történik a nevelése. A takarmányreceptúrák fejlesztése, esetleg alternatív fehérjeforrásoknak  a beépítése a takarmányreceptúrákba, része volt a fejlesztésnek – tette hozzá.

A kutatók számára fontos volt, hogy gazdasági és környezetvédelmi szempontból is fenntartható technológiát dolgozzanak ki, így a halnevelés során keletkező elfolyó víz kérdését is meg kellett oldaniuk.


Az elfolyó víz egy folyékony, szerves trágya, aminek a további hasznosítási lehetőségeit is megvizsgálták. Majd az intenzív sügérnevelés és annak az elfolyó vizére alapozva végeztek növénytermesztéssel kapcsolatos vizsgálatokat.

A halnevelésből származó szennyvizet fűszer- és zöldségnövények termesztésére használják akvapóniás rendszerben.

A Debreceni Egyetem Halbiológiai Laboratóriuma 2012-ben épült, és pályázati forrásokból folyamatosan bővül. A legújabb fejlesztés az a műtó, amely összegyűjti és megtisztítja a halnevelés során keletkezett elfolyó vizet.

A műtó olyan halfajok tenyészállományának a nevelésére szolgál, amelyek nem túl nagy testűek, így a kutatásban részt vevő csapósügér vagy compó tenyészállományának a tartására is alkalmas – mondta Stündl László dékán.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kutatásai a hazai agrárvállalkozások munkáját segítik,

ezért a szakemberek együttműködnek a régió haltermelőivel és a helyi horgászegyesületekkel.

Az oktatási, szaktanácsadási vonal mellett olyan ivadék-előállítás, -előnevelés, takarmányozástechnika-fejlesztés és  takarmányfejlesztés is a feladatunk, amivel a tógazdasági termelők is korszerűbbé tudják tenni a termelésüket – emelte ki.

A projekt hozzájárul egy őshonos halfajunk állományának növekedéséhez és ezáltal a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Emellett a szakemberek azt remélik, hogy a csapósügér idővel a magyar konyha méltán népszerű alapanyaga lesz.

A címlapfotó illusztráció.