×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Együtt végezte az úr és szolgája Pompejiben – FOTÓK

 

A Vezúv csaknem kétezer évvel ezelőtti kitörésekor Pompejiben elhunyt két áldozat, úr és szolgája testét sikerült rekonstruálnia olasz tudósoknak.

A két test az olaszországi Pompejiben (Fotó: EPA/Luigi Spina /Parco Archeologico)

A két ember maradványait jó állapotban találták meg a város külterületének egy villájában. Még a halálukkor viselt ruhájukat is sikerült rekonstruálni a szövetlenyomatok alapján.

A két ember közül a fiatalabb, 18-25 éves, valószínűleg szolga lehetett, rövid tunikát viselt, feltehetően gyapjúból. Az idősebbik pedig egy 30-40 éves, gazdag ember volt a tudósok szerint, tunikát és gyapjúköpenyt viselt. A két testet azért tudták rekonstruálni, mert a csontvázakat a vulkáni hamu megőrizte egy zárt helyen.

(Fotó: EPA/Luigi Spina /Parco Archeologico)

A kutatók szerint mindét férfi Kr. u. 79. október 25-én halt meg. A maradványaikat a Pompejitől 700 méterre északnyugatra fekvő Civita Giuliana villában folyó ásatásokon fedezték fel. 2017-ben lovak maradványait is megtalálták ugyanott.

Bár a pompeji múzeum a közönség előtt zárva van a pandémia miatt, a kutatók tovább dolgoznak.

A Vezúv kitörésekor elpusztult Pompejit az 1800-as években fedezték fel. A feltárási munkák azóta folynak.

(Fotó: EPA/Luigi Spina /Parco Archeologico)

A tudósok szombati közleménye szerint a két férfi elmenekülhetett a Vezúv kitörése elől, de a másnap reggel érkező vulkáni hamu betemette őket, hiába menekültek a villa föld alatti, alsó szintjére, amiről úgy gondolták, hogy megvédi őket.

A két áldozat egymás mellett feküdt a hátán, mintegy két méter mély szürke hamu rétegben találták meg őket. Az életkorukat csontmaradványaikból állapították meg.