×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

TikTok-kisokost adott ki a kibervédelem

 

Régóta tudjuk, hogy a Facebook és a Google rengeteg adatot tárol felhasználóiról, és nincs ez másképp a TikTok esetében sem.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) összeállította a legalapvetőbb tudnivalókat és teendőket, hogy a TikTokon se váljunk adathalászok vagy csalók áldozataivá.

Fiókvédelem

Mint az minden internetes felületre érvényes, a TikTok esetében is a legelső lépés az erős jelszó beállítása. Az NKI szerint a legjobb választás egy legalább négy–öt szavas jelmondat, ami nem tartalmaz gyakori kifejezéseket, valamint nem jellemző ránk.

Kétfaktoros azonosítás beállítása

A kétfaktoros azonosítás lényege, hogy SMS-ben vagy e-mailben kapjunk egy a bejelentkezéshez szükséges biztonsági kódot,

így nem elég csupán a felhasználónév és a jelszó ismerete a fiókba való belépéshez.

Amennyiben másik szolgáltatáson (Twitter, Facebook) keresztül jelenkezünk be felhasználói fiókunkba, a TikTok nem küld ki biztonsági kódot részünkre, ám ez az autentikációs mód az NKI szerint nem javasolt, mivel a TikTok ekkor egyszerűen csak megbízik a másik szolgáltatásban.

Bejelentkezési adatok tárolásának kikapcsolása

A TikTok alapértelmezés szerint megjegyzi a bejelentkezési adatokat annak érdekében, hogy a felhasználónak az alkalmazás megnyitásakor ne kelljen minden alkalommal bejelentkeznie.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy esetleg más is hozzáfér a fiókunkhoz, az alkalmazáson belül is ellenőrizhetjük, hogy milyen eszközökről vagyunk bejelentkezve TikTok fiókunkba. Ha nem ismerünk fel egy eszközt, távolítsuk el a listából, és változtassuk meg a jelszavunkat.

Adatvédelmi beállítások

Alapértelmezés szerint minden TikTok-profil nyilvánosan megtekinthető és hozzáférhető, ami azt jelenti, hogy a világ bármely tájáról, akár idegenek is megtekinthetik az általunk feltöltött videókat, és kommentelhetnek is hozzájuk.

Azonban adott a lehetőség arra, hogy profilunkat priváttá tegyük, amivel csak az általunk jóváhagyott felhasználók követhetnek minket, láthatják videóinkat és kedveléseinket,

azonban fontos megjegyezni, hogy a funkció bekapcsolása nem fogja érinteni a már meglévő követőinket, és a profil leírása továbbra is elérhető lesz a TikTok összes felhasználója számára.

Moderálási lehetőségek

Kikapcsolhatjuk továbbá azt a funkciót is, hogy fiókunkat ajánlják más felhasználóknak, és korlátozhatjuk, hogy kik tölthetik le, szólhatnak hozzá, készíthetnek montázst, duettezhetnek és reagálhatnak az általunk feltöltött videókra. Ugyanitt lehet megtekinteni az általunk letiltott felhasználói fiókokat is.

Amennyiben nem szeretnénk egyesével foglalkozni a hozzászólások szűrésével,

bekapcsolhatjuk a „Hozzászólásszűrő”-t, ami megszűri és automatikusan elrejti a spameket vagy a sértő hozzászólásokat, továbbá kulcsszavak szerinti szűrés megadására is lehetőségünk van.

A teljes leírást illusztrációkkal együtt ide kattintva találhatják meg.