×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint száz új fajt fedeztek fel a Mekong vidékén az elmúlt két évben

 

A Mekong folyó vidékén 110 új fajt fedeztek fel az elmúlt két évben, a Természetvédelmi Világalap (WWF) a dél-ázsiai vidéket igazi kincseskamrának nevezte emiatt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a páratlan régió veszélyben van.

A terület egyedülállónak számít, megtalálhatók ott hegyek, száraz és vizes élőhelyek, mangrove erdők, klímája pedig forró és nedves. A Mekong vidékén az elmúlt húsz évben több mint 2500 fajt, köztük sokféle emlőst és madarat fedeztek fel.

Az utóbbi két évben is 110 új fajt azonosítottak a kutatók, találtak egyebek mellett ormányos teknőcöt, egy halfajt, amely a Gyűrűk ura nevet kapta és egy olyan növényt, amely az Alien-filmekből megismert különleges „arcköpő” tojásra emlékeztet. Számos olyan faj, főként kétéltűek és hüllők példányai élnek a területen, amelyek a világon sehol máshol nem fellelhetők.

„A Kína, Laosz, Vietnam, Thaiföld, Mianmar és Kambodzsa területén lévő Mekong régió biológiai sokszínűsége ugyanakkor veszélyben van például az élőhelyek zsugorodása, a óriási vízierőművek építése és a nagy mértékű orvvadászat miatt” – mondta el Stefan Ziegler, a WWF illetékese. Hozzátette: arra kell törekedni, hogy a térség biológiai sokféleségét tartósan meg tudják óvni és a természeti erőforrásokat tartósan ki tudják használni.

A térégben 150 vízierőművet terveztek, 1973 és 2009 között mintegy 1,2 millió hektárnyi erdőt irtottak ki, miközben a terület az illegális vadkereskedelem egyik központjává vált.

A címlapfotó illusztráció.