×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A dolgozó méhek döntik el, kiből mikor lesz méhkirálynő

 

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A dolgozó méhek úgy segítenek a világra újabb királynőket, hogy viasszal speciális lépsejtekbe zárják és méhpempővel táplálják őket. A királynő „hápogó” hangot hallat, amikor készen áll arra, hogy kikeljen a kamrájából. Ha azonban egyszerre kettő kel ki, elkezdődik köztük a harc – írja a BBC.

Ha egy királynő kikel a lépsejtből, „hápogása” tülkölésszerű hangra vált, amellyel azt jelzi a dolgozóknak, hogy a többi – még hápogó – királynőt tartsák fogságban.

Martin Bencsik, a nottinghami Trent Egyetem kutatója, a Scientific Reports című tudományos lapban bemutatott kutatás vezetője szerint igazán „különleges ezeknek a csodálatos állatoknak a hápogása és tülkölése”.

„Hallható, ahogy a királynők válaszolnak egymásnak. Azt feltételezték, hogy az egyik királynő beszél a másikhoz, valószínűleg azért, hogy kölcsönösen felmérjék, melyikük erősebb. Most azonban bizonyítékunk van egy másik magyarázatra” – mondta Bencsik.

A tülkölés a kolóniában mozgó királynő hangja, amely jelzi jelenlétét a dolgozóknak. A hápogás azon királynők jeladása, amelyek készen állnak arra, hogy előbújjanak, de még lépsejtjük fogságában vannak.

A királynők tehát nem egymásnak üzennek, „kommunikációjuk a királynő és a dolgozók között zajlik. A többezernyi méhből álló társadalom igyekszik egyszerre csak egy királynőt kiengedni”.

A szakértő kifejtette:

a hápogó királynőket a dolgozók szándékosan tartják fogságban

– addig nem engedik szabadon, amíg hallják a tülkölést. Ha a tülkölés abbamarad, az azt jelenti, hogy a királynő valószínűleg kirajzott, azaz elhagyta a kolóniát, hogy új közösséget hozzon létre. Ez a kolóniát arra sarkallja, hogy kiengedjen egy új királynőt.

„Minden döntés a csoport döntése. A dolgozó méhek döntik el, akarnak-e új királynőt vagy sem” – mondta Bencsik.

A címlapfotó illusztráció.