×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drónvadászt fejlesztenek Magyarországon

 

Drónok bemérésére alkalmas eszközöket fejleszt, majd visz piacra a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumban – közölték a fejlesztők kedden.

A közös közlemény szerint a BHE Kft. konzorciumvezető és a műegyetem konzorciumi tag a Rádióengedély nélkül működtethető rádió távirányítású eszközök és rádióberendezések sugárzása detektálására, valamint a sugárzás helyének meghatározására szolgáló iránymérő rendszer fejlesztése című pályázatra adott be támogatási kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felhívására.

A hivatal 843,589 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a mintegy 1,394 milliárd forint összköltségű projektre. A közleményben kiemelték, a projekt célja a rádiófrekvenciás spektrumban működő, jeldetektálást, osztályozást és iránymérési feladatot végrehajtó eszköz kifejlesztése, mely alkalmas mind az engedély nélkül használható kézi rádiók, mind a dróndetektálási feladatok végrehajtására.

A fejlesztendő eszközök alkalmasak mind a kooperatív, mind a nonkooperatív drónok detektálására. A cél olyan rendszer előállítása, amely költséghatékonyság mellett megfelelő felderítési pontosságot biztosít, valamint igény szerint flexibilisen skálázható.

A címlapfotó illusztráció.