×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Élő csillagászat a Svábhegyi Csillagvizsgálóból: egy médiakísérlet háttere

 

A járványügyi vészhelyzethez kapcsolódó intézkedések bő két hónappal ezelőtt minden közösségi részvételre számító szolgáltatást, rendezvényt, szakmai összejövetelt azonnali hatállyal megszüntettek. Nem volt ez másképp a bemutató csillagvizsgálók kapcsán sem, köztük a Svábhegyi Csillagvizsgálóval, amelynek csapata ebben a helyzetben megalkotta az Élő csillagászat Kiss Lászlóval című kísérleti online magazinműsort.

(Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló)

Már négy éve, hogy több év előzetes tervezgetés után lehetőség nyílt a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében elindítani azt a projektet, amelynek célja a normafai csillagászati kutatóhely négyhektáros telephelyén a nagyközönség számára is látogatható, tudománynépszerűsítő intézmény kialakítása volt – írta közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az alaptőkét az MTA szolgáltatta

A fejlesztésekhez eredetileg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) adott kezdőtőkét formálisan egy csillagászati és földtudományi kutatóképző szaklaboratórium létrehozására, amit kibővített a csillagda a saját forrásaival, hogy a kezdeti szerényebb terveket látványosabb fejlesztések váltsák fel.

A Kuli Zoltán csillagdai műszaki vezető által megtervezett és irányított munkálatok eredményeinek lényege: felújították és bemutatásra alkalmassá tették a legnagyobb kupolában a 60 centiméteres történelmi tükrös teleszkópot Cassegrain-szerelésben, a vele párhuzamosan szerelt 30 centis és 25 centis refraktorokat, illetve egy 15 centis H-alfa naptávcsövet; kialakítottak egy 40 fő befogadására alkalmas multimédiás előadótermet, illetve az egykori meridiánház teljes felújításával létrehoztak egy új, interaktív bemutatóteret, ami tetszőlegesen berendezhető időszakos kiállításokkal.

2019 novemberében formálisan is megnyitották,

nem kis részben amiatt, hogy a gyengébb téli időszakban kitapasztalják az új szolgáltatások bevezetésekor óhatatlanul fellépő „gyermekbetegségeket”, illetve kezeljék ezeket az idén tavaszra várt látogatói roham előtt – írták.

Az első három hónap után a nyárra már nagy létszámú csoportos rendezvényekről folytatott tárgyalásokat a csillagvizsgáló, és akkor jött a koronavírus, mindent leállítva a felívelő működési fejlődésből.

Miközben a Svábhegyi Csillagvizsgáló néven elindított interaktív csillagászati élményközpont stábját és a bedolgozó csillagdai kutatókat átmenetileg új feladatokkal kellett ellátni, addig az online felületre való átköltözés lehetősége is felmerült – tették hozzá.

Online térben is jelen van a csillagvizsgáló

A legkézenfekvőbb válasz természetesen az interneten közvetített előadások elindítása volt.

Úgy a lehetőségek latolgatásában, mint a konkrét tervezésben az áttörést a Hubble-űrtávcső 30. születésnapjára szervezett európai esemény hozta el. Az Európai Űrügynökség (ESA) által kezdeményezett programban 30 európai helyszínen, lényegében egyszerre lepleztek le egy kimondottan a jubileumi dátumra elkészített HST-fotót.

Magyarországról eredetileg három helyszín regisztrált, ám a vírushelyzetben mindössze a svábhegyi vizsgáló vállalta, hogy április 24-én kora délután „tesz valamit”, aminek keretében bemutatja az új fotót mind elektronikusan, mind a nemzetközi futárszolgálattal az esemény előtt pár nappal megkapott óriásposzterként.

Tizennégyezren látták a videót

A csillagvizsgáló elég gyorsan kiválasztotta a Facebook élő videós platformot, alapvetően a közösségi médiában való közvetlen érintkezés lehetősége miatt. Egy 30 perces előadással készültek, ami után a helyszínről reagáltak szóban az élő videóhoz érkező kommentfolyam kérdéseire.

Az esemény sikere minden előzetes várakozásukat felülmúlta.

A maximális nézőszámuk az élő adás alatt százhúsz körül volt, a következő napokban pedig közel hétezer megtekintésig, illetve több mint 14 ezer műsorpercig jutott el a 45 perces videó. Ezt a gyakorlatot azóta is folytatták.

Jelenlegi terveik szerint az Élő csillagászat Kiss Lászlóval „első évada” június végéig tart majd. Az Élő csillagászat Kiss Lászlóval nem jöhetett volna létre a Svábhegyi Csillagvizsgáló stábja nélkül, akik közül a műsort segítők név szerint: Karajos Édua, Kiss Áron, Rózsahegyi Márton és Szabó Norton – sorolták.