×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Digitálisan letölthető csomaggal segíti az időseket a MOME

 

Digitálisan letölthető Gondos pakk elnevezésű csomaggal segíti az időseket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem; a 65 év felettieknek szóló csomag olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek a higiénia mellett a bezártság problémájára is fókuszálnak, így segíthetnek az egyedüllét érzésének csökkentésében – olvasható a MOME MTI-nek elküldött pénteki közleményében.

Az izoláció különféle helyzeteire szeretnének segítséget nyújtani a MOME Innovációs Központ szociális dizájn kutatócsoportja által létrehozott MOME segítő pakkok, amelynek második állomásként készült el a időseknek szóló Gondos pakk – közölte a MOME az MTI-vel.

A higiéniára és fertőtlenítésre fókuszáltak

A 65 év feletti korosztálynak tervezett csomag olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek segítenek az izolációs helyzetben felmerülő szükségletek és igények kielégítésében.

A csomag fókuszában a higiénia és fertőtlenítés áll, további tartalmai pedig az egészségmegőrzés, a napi rutin, a szabadidős tevékenységek köré szerveződnek, és olyan eszközöket is tartalmaznak, amelyek örömet okozhatnak, és valamelyest feledtetik az elszigeteltség okozta nehézségeket.

A doboz tartalma egyrészt a fertőtlenítéshez szükséges eszközök tárolását segítő, a felhasználó által is elkészíthető rendszerezőből áll, amelyben a maszkokat és kesztyűket, szemetes zacskót, fertőtlenítő kendőt és sprayt tárolhatják. A MOME tervezői a felakasztható rendszerező elkészítéséhez letölthető útmutatót is készítettek. Emellett a csomagba kerülhetnek az izolációt enyhítő, szabadidős eszközök, valamint a napi rutinhoz és a mentális és fizikai egészségmegőrzéshez kapcsolódó tárgyak.

A gondoskodás segíthet az egyedüllét érzésének csökkentésében

A közlemény idézi Fehér Borit és Gulyás Sárát, a Gondos pakk tervezőit, akik szerint a gondoskodás segíthet az egyedüllét és magára maradottság érzésének csökkentésében. Ezért a dobozba egy ajtóra akasztható fertőtlenítő/rendszerező mellett olyan tárgyak elhelyezését is ajánlják, amelyek hozzájárulhatnak az egészségmegőrzés és szabadidő eltöltésének különböző módjaihoz.

A MOME Innovációs Központ kutató-tervezői csapata a következő pakk fejlesztésén is dolgozik, amely hamarosan elérhető lesz a MOME Segítő Pakkok weboldalán.