×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már azt is nyomon követhetjük, hogy mekkora az értéke az UV-sugárzásnak

 

Új szolgáltatást indított április közepén az Országos Meteorológiai Szolgálat. Honlapjukon nyomon követhető, hogy az ország adott területein és az adott napon mekkora az UV-sugárzás értéke.

Az elmúlt évtizedben a rosszindulatú bőrdaganatok száma világszerte egyre növekszik. Az idejében felfedezett melanóma az egyik legkönnyebben kezelhető rákfajta, mégis, ha nem fordítunk kellő figyelmet bőrünk egészségére, az akár az életünkbe is kerülhet. Az utóbbi években a melanóma előfordulásának gyakorisága megduplázódott Magyarországon, ami évente csaknem háromezer új beteget jelent.

Allaga Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, április közepétől elindították az Országos Meteorológiai Szolgálat új szolgáltatását, az UV-sugárzás-előrejelzést, amely az aktuális, illetve a következő napra érvényes részletes előrejelzési információkat mutatja az UV-indexszel kapcsolatban.

Hozzátette, az UV-index egy olyan arányszám, ami azt mutatja meg, hogy megközelítőleg mennyi idő alatt ég le a bőr az adott napon és az adott területen. A szolgáltatás elérhető az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, illetve a Meteora telefonos applikáción keresztül is.

Kiemelte, az applikációban van egy pluszszolgáltatás is, a felhasználók beállíthatják tartózkodási helyüknek, illetve a bőrtípusuknak megfelelően az előrejelzést, és riasztást kapnak, ha egy bizonyos érték fölé emelkedik az UV-index.

Kiemelte, az előrejelzések részletesek, az egész ország területére vonatkozóan találhatók térképes információk.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az a beidegződés mára elavulttá vált, miszerint csak a nyári hónapokban kell kerülni a napon tartózkodást tizenegy és három óra között. Napjainkban már februártól fokozottan kell figyelni a bőr védelmére az UV-sugárzás miatt.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.