×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Soha nem látott magasságokba emelkedett a videókonferencia-programok felhasználóinak száma

 

A koronavírus-járvány a legtöbb cég számára komoly fejfájást okoz, azonban mint minden problémás helyzetnek, a betegség okozta társadalmi elszigetelődésnek is megvannak a nyertesei. A videókonferencia-programok a letöltések számát és a napi aktív felhasználókat tekintve is szárnyalnak, így egy újabb ágazatban indult kőkemény harc a piacvezető szerepért.

(Fotó: Zoom.us)

A videóbeszélgetések és videókonferenciák területén eddig a 2003-ban kiadott Skype számított egyértelmű úttörőnek, de már a piacot évek óta uraló cégnek is egyre többet kell a háta mögé tekintenie.

Az új típusú koronavírus-járvány elterjedésének megakadályozására hozott korlátozó intézkedések miatt sokak számára az egyetlen mód a zökkenőmentes munkavégzésre és kapcsolattartásra a videókonferencia-programokban rejlik, ami miatt komoly átrendeződés tapasztalható az online szektorban, ahol az újítások mellett a marketingre is komoly hangsúly került.

A videókonferencia-programok letöltési adatai világszerte 2020 első negyedévében (Fotó: Statista)

A Zoom a semmiből tört elő

A Zoom nevű program az utóbbi hónapokban vált igazán ismertté, és a 2011 óta már a Microsoft égisze alá tartozó Skype első számú kihívói közé lépett. A januári adatokhoz képest a letöltések számát tekintve idén a Houseparty, a Slack, a Microsoft Teams és a Skype is profitált, a legnagyobb, robbanásszerű növekedés azonban egyértelműen a Zoomnál tapasztalható. A Statista felmérése szerint

a januári 2,1 millióhoz képest márciusban a Zoomot 26,9 millióan töltötték le, míg 2020 harmadik hónapjában a Skype-ot 6,2 millió, míg a Housepartyt 5,1 millió készülékre telepítették.

Bár a letöltések számában elöl jár, az aktív felhasználókat tekintve a Zoom még mindig elmarad a legnagyobb riválisoktól. A Skype-ot naponta 59,1 millió felhasználó veszi igénybe, míg a vállalatok által előnyben részesített Microsoft Teamsnél ez az adat 44 millió.

A Teams aktív felhasználóinak növekedése a Statista szerint azért is érdekes, mert 2019-ben a program esetében még 20 millió volt ez a szám, amely csak március első felében 12 millióval emelkedett.

A Zoom a fiatalok, a cégek és a tv-műsorok körében is egyre divatosabb

Csupán a statisztikák alapján megállapítható, hogy a videókonferencia-programok közül a Zoom a legtrendibb, ami miatt a magánszemélyek mellett egyre több vállalat tér át a használatára. Állításuk szerint a tíz főt meghaladó dolgozói állománnyal rendelkező cégek közül már több mint 81 900 alkalmazza az applikációjukat.

A hirtelen növekedéshez hozzájárul a széles körű reklám is, melyet a cég kap. Legutóbb például az Egyesült Államok egyik ikonikus komédiaműsora, a Saturday Night Live szentelt nagy szerepet a műsor elkészítésénél a Zoomnak – írta a The Verge.

A rendhagyó műsorban, melynek a koronavírusból nemrég felgyógyult Tom Hanks színész volt a házigazdája, rengeteg poént sütöttek el a programmal kapcsolatban, így az egész produkció egy hatalmas marketingkampánnyal ért fel, aminek egyetlen üzenete volt: már mindenki a Zoomot használja.

Mindenki próbálja tartani a lépést

A Zoom előrelépése a legnagyobb videókonferencia-programok, így a Skype, a videóchat területén sok fejlődést elérő Facebook Messenger és a Microsoft Teams felhasználói bázisát is fenyegeti, az említett cégek pedig meg is kezdték a saját alkalmazásuk fejlesztését és reklámozását.

A Skype a Twitteren jelezte, hogy az applikációjának használata a „Meet now” újításnak köszönhetően mennyivel egyszerűbb, mint bármelyik másik programé. Legfrissebb kampányában a cég négy dolgot emel ki.

  • Ingyenes konferenciahívás.
  • Nem kell bejelentkezni.
  • Nem kell letölteni.
  • Konferenciahívás egyetlen link segítségével.

A Teams esetében a Microsoft szintén a közösségimédia-platformokon azt sulykolja, hogy a vezető társaságok közül a legtöbb, állításuk szerint a Fortune 100-as listájáról 93 cég is ezt az alkalmazást választja, ha vállalati kommunikációról van szó.

A Teams több újítást is bevezetett, például a háttérzaj valós idejű szűrését, de mind közül az egyik legfontosabb, hogy a videókonferencia vezetője egyetlen gombbal leteheti a beszélgetést, mely így mindenki számára véget ér.

A Facebook Messenger, melyen egy ideje a vállalati videókonferencia-programokhoz hasonlóan már a képernyőmegosztás is elérhető, asztali alkalmazást adott ki, ami a számítógépes használatot igyekszik megkönnyíteni.

A Messenger önálló asztali alkalmazásának elindítása hosszú ideje terv volt, a cég már 2016-ban dolgozott az applikáción. Később, 2017 végén elindították az asztali verziót, de csak a Facebook Workplace-hez – írta a The Verge.

A Messenger kiegészítő alkalmazására egészen április elejéig várni kellett, és ha nincs a jelenlegi krízishelyzet miatt kialakult verseny, talán még mindig nem jelent volna meg.

Régen sokaknak elég volt, ha videóchatelés közben tisztán láthatták egymást, a távmunkának és a technológia fejlődésének köszönhetően ez azonban már nem feltétlenül elégíti ki az igényeket.

Annak ellenére, hogy a videókonferencia-programok mögött álló cégek egymást felülmúlva próbálnak lecsapni a bizonytalan vagy még a döntés előtt álló potenciális felhasználókra, az alkalmazások fejlődése végső soron a fogyasztók javát szolgálja.

A címlapfotó illusztráció.