×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jól érzik magukat Kolumbiában a hírhedt drogbáró vízilovai

 

A világ kokainpiacait a 80-as években uraló hírhedt drogbáró, Pablo Escobar medellíni birtokán kétezer hektáros magánállatkertet hozott létre. Ide a világ minden pontjáról érkeztek vadon élő állatok: zsiráfok, elefántok, zebrák, antilopok. 1981-ben Amerikából hozatott négy vízilovat magánállatkertjébe. Az évtizedek alatt az állatok száma megsokszorozódott, és szinte belakták az észak-kolumbiai régiót.

A vélemények megoszlanak arról, hogy jelenlétük mennyire hasznos a helyi ökoszisztémára.

A maffiavezér halála után az állatok többsége állatkertbe került, kivéve a nagy testű növényevőket. Populációjuk négy évtized alatt 80-ra nőtt.

Az állatok hatását a térség élővilágára több kutatás is vizsgálta. Kiderült, hogy bár nem őshonos állatok, nagyon jól érzik magukat Kolumbiában. Erre utal a növekvő egyedszám. Tudósok szerint külső beavatkozás nélkül a populáció további dinamikus növekedés előtt áll.

A vízilovak jelenléte azonban számos problémát is okoz. Az állatok jelentős mennyiségű ürüléke módosíthatja a vizek kémiai összetételét. A biológusok szerint ez pedig algásodáshoz és különböző baktériumok elszaporodásához vezethet.